• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    9 °C
  • Utorak, 16.10.2018 - 02:05
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Predsjedniku Crne Gore, Filipu Vujanoviću, nagrada Isa-beg Ishaković

Filip Vujanović

Na svečanoj ceremoniji u sarajevskom Narodnom pozorištu večeras je dodijeljena međunarodna nagrada Isa-beg Ishaković za 2017. godinu, koja je ove godine otišla u ruke predsjedniku Crne Gore, Filipu Vujanoviću, javlja Anadolu Agency (AA).

Vujanović je u obraćanju prisutnima nakon preuzimanja nagrade kazao kako mu je ova nagrada neizmjerno važna.

"Ova nagrada me neizmjerno raduje iz dva razloga. Prvo, dodijeljena je od Komiteta koji čine akademici i univerzitetski profesori čija djela i ugled nagradi daju posebnu vrijednost, a nagrađenog obavezu na duboku zahvalnost. I drugo, nagrada nosi ime Isa-beg Ishakovića, regionalnog velikana, dobrotvora, koji je prije 555 godina utemeljio Sarajevo na vrijednostima zajedništva u različitosti kroz poruku njegovog životnog djela da je sklad i suživot vrijednost koju moramo trajno baštiniti posvećeni miru i razvoju. A miru i razvoju iskreno moramo biti, a vjerujem da jesmo, posvećeni", kazao je Vujanović.

Istakao je da je grada Sarajevo nastao na principima dobročinstva i sklada vjera i naroda.

"U temeljima svog osnivanja obavezuje na sklad naroda i vjera, ali i na sklad njegovih građana za dobrobit svih i jasnu poruku svima u simboličkom, i ne samo simboličkom smislu, a Sarajevo je tu misiju ostvarilo crkvom, pravoslavnom i katoličkom, džamijom i sinagogom, u najužem centru grada da bi oni koji su vjernici, ali i oni koji ti nijesu, živjeli zajedno, međusobno se poštujući i istinski gradeći zajedništvo kao temelj opšteg dobra. Za ovih 555 godina od utmeljenja Sarajeva, u njemu, ali i cijeloj BiH, istorija svjedoči o vremenima sklada i suživota, poruke vakufa Isa-beg", rekao je Vujanović.

Podsjetio je da su ratne tragedije potresale prostore BiH i ugrožavale ili uništavale bogatstvo sklada i dobra u zemlji.

"Ovaj grad je sve to preživio i opstao zahvaljujući vrijednosti dobročinstva i solidarnosti i afirmaciji opšteg dobra na kojem je građeno i u teškim trenucima izgrađeno zajedništvo kao potvrda istine da je grad sazdan od građevina, ali da mu bogatstvo duše daju svi njegovi građani. Sarajevo pamti i bivšu državu gdje je BiH bila svojevrsni simbol zajedništva u tadašnjoj ideji bratstva i jedinstva na kojoj je ta bivša zajednička država počivala. Kroz vjekove dešavala su se nekad i dominirala surova međuetnička i međuvjerska sukobljavanja jasno nas opominjući da ovi naši prostori imaju dva lica - jedno humano i plemenito, i drugo mračno i surovo. Zato je dužnost svake državne politike da bude posvećena humanosti i plemenitosti kako bi isključila rizik mračnog i surovog. Pošto je Isa-beg imao svoje vakufe i na širim prostorima naše bivše države, to je njegova poruka nužnosti sklada i sporazuma", kazao je Vujanović, dodajući kako je potrebno da ljudi u regionu žive u sadašnjosti bez zatočeništva prošlošću.

Svečanoj ceremoniji dodjele međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković za 2017. godinu prisustvovao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, diplomatski kor i druge zvanice.

Pokrovitelj ovogodišnje dodjele međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković bio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Nagrada koja nosi ime utemeljitelja bh. prijestolnice, Sarajeva, dodjeljuje se predsjednicima i državnicima podižući tako mostove i dodatno jačajući prijateljske odnose BiH sa zemljama odakle dolaze laureati.

Prošle je godine ovu nagradu Komitet Međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković dodijelio predsjedniku Makedonije Gjorgeu Ivanovu, a ovo prestižno priznanje ranije su, između ostalih, dobili Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske, Borut Pahor, predsjednik Slovenije, Heinz Fischer, predsjednik Austrije i Stipe Mesić, bivši predsjednik Hrvatske.

Nagradu "Isa-beg Ishaković" utemeljilo je Društvo za zaštitu kulturne baštine Klepsidra, a dodjeljuje se i iz oblasti nauke, umjetnosti, kulturne baštine, domoljublja, sevdaha.

  • AA / Radio Bihać
  • 01.12.2017 - 08:53
  • 159

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI