• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Utorak, 19.03.2024 - 10:13

Preminula češka teniserka Jana Novotna

Poslije duge i teške borbe s rakom

Jana Novotna

Legendarna češka teniserka Jana Novotna preminula je u 50. godini poslije duge i teške borbe sa rakom. 

Novotna je najveći uspjeh svoje karijere ostvarila 1998. godine, kada je osvojila Vimbldon pobijedivšu Francuskinju Natali Toziju u finalu. Uz to je imala još 16 Gren slem titula u dublu – četiri na Vimbldonu, po tri na Rolan Garosu i US Openu, uz dvije na Australijan Openu. Osvojila je i četiri trofeja u miksu, u kojem jedino nije pokorila Otvoreno prvenstvo Francuske.

Prethodno je dva puta poražena u finalu najvećeg turnira na svijetu, 1993. i 1997. godine. Mnogi ljubitelji tenisa su je zavoljeli zbog emotivne reakcije poslije poraza od Štefi Graf u Londonu prije 24 godine, kada ju je tješila Vojvotkinja od Kenta.

Češka teniserka je bila poznata po svom servisu i volej igri, jedinstvenoj u njenoj generaciji, a tokom karijere najbolji plasman bilo joj je drugo mjesto na svijetu. Osvojila je 24 WTA titule za 14 godina, uz još 76 trofeja u dubl konkurenciji, kao i dva olimpijska srebra i dublu i jednu bronzu u singlu. Sa reprezentacijom Češke došla je do titule u Fed kupu 1998. godine.

"Jana je bila inspiracija, kako na terenu, tako i van njega, svima koji su imali priliku da je upoznaju. Njena zvijezda će zauvijek sijati u historiji WTA", rekao je Stiv Sajmon, izvršni direktor WTA.

Novotna je 2005. godine uvedena u Međunarodnu tenisku kuću slave, a po završetku karijere okušala se i kao trener.

  • avaz.ba / Radio Bihać
  • 20.11.2017 - 11:04

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO