• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -3 °C
  • Ponedjeljak, 10.12.2018 - 07:50
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Privatni sportski avion se prisilno spustio na Željavu

Mali avion na putu iz Austrije za Crnu Goru ostao bez goriva

Ovakav događaj u vazduhoplovstvu se tretira kao ozbiljan incident, ...

Na korovom obraslu pistu ''Rupe'', kako su piloti JNA žargonski zvali Željavu, najmoderniju vojnu zračnu luku nekadašnje JNA, u srijedu 1. studenog spustio se ''Diamond DA62'' registracijskih oznaka ''ES-KEN''.

Riječ je o manjem privatnom zrakoplovu koji je letio iz Austrije za Crnu Goru, a u jednom trenutku pilot je obavijestio kontrolore da će letjelica ostati bez goriva zatraživši slijetanje na najbližu zračnu luku. Iz kabine je ugledao Željavu.

''Zrakoplov registarske oznake ES-KEN (DA62) letio je na VFR ruti kroz hrvatski zračni prostor. U jednom trenutku na ruti pilot zrakoplova je proglasio 'fuel emergency', te je zatražio slijetanje u najbližu zračnu luku. Na toj poziciji pilot je ugledao bivšu vojnu zračnu luku Željava i krenuo ka njoj. Hrvatska kontrola zračnog prometa predala je zrakoplov nadležnoj kontroli zračnog prometa u BiH u Banja Luci uz prethodnu telefonsku koordinaciju'', potvrđeno je za Mondo u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe. Pilot je zatim, bez posljedica po svoje zdravlje i zrakoplov, sletio na jednu od pet pista na platou pored planine Plješevice, unutar koje se nalazе urušene podzemne galerije ''Objekta 505'', nekada još poznatog i kao ''Klek''.

U Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovodbi BiH (BHANSA) potvrđuju da su primili informacije da se radi o izvanrednom događaju i da je FIC (Flight information centar) Banja Luka postupio po proceduri u takvim slučajevima i uz održavanje komunikacije s pilotom o svemu obavijestio Spasilačko-koordinacijski centar BiH BHANSA-e (BH RCC), piše Mondo. Ovakav događaj u zrakoplovstvu tretira se kao ozbiljan incident, a položaj Željave, koja se nalazi na međunarodnoj državnoj granici između BiH i Hrvatske, stvar je učinio još zanimljivijom. Jer, zrakoplov je pistu dodirnuo na teritoriju Bosne i Hercegovine, ali se zaustavio – na teritoriju Hrvatske. 

  • bljesak.info / Radio Bihać
  • 10.11.2017 - 08:44
  • 929

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI