• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    9 °C
  • Utorak, 16.10.2018 - 01:55
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Prvi put od postojanja HE Kostela, počet će naplaćivanje koncesionih naknada u gradski budžet

Po Zakonu o eksploataciji prirodnih resursa, općinama bi trebalo pripasti 60% koncesionih naknada uplaćenih Kantonu. 

Unsko-sanski kanton ne ubire sredstva po osnovu koncesija budući da između Kantona i Elektroprivrede nije bilo zaključenog ugovora o koncesiji.

Ta prava bila su regulisana samo po pitanju posebnih vodnih naknada (PVN) na osnovu kojih na godišnjem nivou, za hidroelektranu "Una-Kostela", koja proizvede oko 48.000 MWh električne energije, Elektroprivreda uplati 48.000 KM.

Od navedenog iznosa Unsko-sanskom kantonu pripada mizernih 21.600,00 KM, dok ostatak novca ide u Federaciju.

Određenom izmjenama Zakona o koncesijama USK stekle su se osnove za naplatu koncesionih naknada i od Elektroprivrede, za postojeće dvije hidroelektrane u gradu. 

Jučer se pred vijećnicima GV Bihać našao i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na samoinicijativnu ponudu za dodjelu koncesije za korištenje postojećih objekata za proizvodnju električne energije, što su vijećnici jednoglasno usvojili. 

Nakon što Gradsko vijeće dostavi predmetnu saglasnost, pokrenut će se postupak dodjele koncesije. 

Kako ABC saznaje Grad Bihać bi na osnovu ove koncesije inkasirao 100.000 KM jednokratno pri potpisivanju ugovora, te oko 10.000 KM mjesečno, što dovodi do cifre od oko 120.000 KM godišnje. Naravno, tačan iznos znat će se tek kada počne naplata, a ovisit će o količini proizvodnje električne energije u ovoj elektrani.

Na osnovu iznesenih podataka, može se zaključiti da je grad Bihać od završetka rata izgubio skoro 3 miliona KM, jer niko dosad nije pokrenuo rješavanje ovog problema i izborio se za sredstva koja gradu pripadaju. 

JP Elektroprvreda Bihać planira i proširenje i rekonstrukciju HE Kostela, što će dovesti do veće proizvodnje energije, ali građanima još nije predstavljeno šta taj zahvat uključuje, te da li će doći do građevinskih zahvata na samoj rijeci.

  • abc.ba / Radio Bihać
  • 30.11.2017 - 09:00
  • 291

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI