• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    11 °C
  • Četvrtak, 18.10.2018 - 20:38
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Rodna kuća bana Jelačića biće vraćena udruženjima Hrvata

Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV) u Srbiji nedavno je Vlada Srbije uplatila više od pola miliona evra za projekat otkupa i adaptacije dela rodne kuće bana Josipa Jelačića, koja je smeštena u pograđu Petrovaradinske tvrđave. Ovaj novac, prema proceni, trebalo bi da bude dovoljan za realizaciju plana, a rodna kuća jednog od najznamenitijih Hrvata biće adaptirana u prostor za rad društava koja neguju kulturu i tradiciju hrvatskog naroda, a deo bi trebalo da bude pretvoren u spomen sobu posvećenu Josipu Jelačiću, javlja Anadolu Agency (AA).

Informaciju o uplati 503.800 evra, koliko je procenjena vrednost projekta, izneo je aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić 16. oktobra, na dan rođenja hrvatskog bana, a uskoro se taj novac našao na računu HNV-a. Predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji sada predstoje pregovori o otkupu predviđenih stanova koji su u privatnom vlasništvu, a nakon toga i adaptacija tog prostora.

Za sada je neizvesno koliko će vremena biti potrebno za završetak svih potrebnih radnji, ali njegovoj realizaciji, reklo bi se, najviše se raduju predstavnici Hrvatskog kulturno-prosvetnog društva „Jelačić“ (HKPD) iz Petrovaradina koje bi time rešilo svoj dugogodišnji problem sa odsustvom adekvatnih prostorija za rad.

- Spomen ploča iz 1901. -

HKPD „Jelačić“, koje postoji od 2003. godine i čuva kulturu i umetnost petrovaradinskih Hrvata, bilo je uključeno u projekat otkupa i adaptacije dela rodne kuće bana Josipa Jelaćića, navodi za AA Petar Pifat, predsednik tog društva. On je dodao da projekat za koji je Srbija opredelila novac podrazumeva otkup prizemnog dela od 257 kvadratnih metara i stana od šezdesetak kvadrata na prvom spratu koji izlazi na balkon Beogradske ulice iznad kog se nalazi i spomen ploča iz 1901. godine, koju su petrovaradinski Hrvati postavili u čast stogodišnjice od rođenja bana Jelačića.

Imajući u vidu da se ovaj reprezentativni objekat izgrađen 1745. godine, koji se nalazi na uglu Beogradske i ulice Vladimira Nazora, nalazi pod zaštitom države, svi poslovi na uređenju objekta podrazumevaju angažovanje stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Pifat očekuje da će u saradnji sa nadležnim Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada prostor koji bude otkupljen biti i uređen u autentičnom stilu, kao što je, uostalom, uz njihovu stručnu asistenciju uređena i spoljna fasada 2012. godine kada je jednospratni objekat dobio boju u nijansi kakvu je imao pre više od dva veka.

„U prizemlju se nalazi dvorana koja bi trebalo da bude adaptirana u salu za održavanje različitih manifestacija kulturnog sadržaja. Tu je predviđen info centar sa suvenirnicom, bibliotekom, kancelarijom HKPD 'Jelačić' i područni ured Hrvatskog nacionalnog vijeća kao krovne institucije Hrvata u Srbiji. Predviđena je impoznatno uređena spomen soba na prvom spratu kuće koja gleda na dve ulice... Ovaj prostor bi zadovoljavao neophodne potrebe kako društva 'Jelačić' tako i hrvatske zajednice u Vojvodini uopšte“, ističe Pifat.

Kako kaže, nakon što su novci legli na račun predstoje razgovori sa vlasnicima i suvlasnicima delova koji su predviđeni za otkup, kao i pravljenje nekih konkretnijih mera za adaptaciju. On navodi da je računica pravljena na osnovu ranijih razgovora sa vlasnicima i suvlasnicima delova zgrade planiranih za otkup i da će od celokupne sume tek 70.000 evra biti potrošeno za adaptaciju

„Nije se išlo u megalomaniju da se otkupi što više prostora, već da se obezbedi potreban i dovoljan prostor koji će poslužiti svrsi“, napominje Petar Pifat.

Postupak Vlade Srbije pozdravio je i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i narodni poslanik Tomislav Žigmanov.

"Hrvati u Srbiji su s velikim zadovoljstvom primili informaciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o osiguranju potrebnih, ne malih finansijskih sredstava iz državnog budžeta za obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu", naveo je Žigmanov, koji je i direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Dodao je da vođstvo hrvatske manjine ocenjuje "da se na ovaj način, partnerski i u dobroj veri, uz uključenost i predstavnika vlasti Republike Hrvatske, najbolje rešavaju problemi s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji, a tiču se realizacije prve tačke Subotičke deklaracije, koja su prošle godine potpisali Grabar Kitarović (predsednica Hrvatske) i Vučić".

Deklaracija govori o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije, a jedna od tačaka odnosi se upravo na otkup i preuređenje rodne kuće bana Josipa Jelačića, „kao objekta od posebnog značaja za hrvatsku manjinu u Vojvodini i Srbiji“.

- Projekat značajan za unapređenje odnosa Srbije i Hrvatske -

Predsednik Hrvatskog kulturno-prosvetnog društva „Jelačić“ (HKPD) Petar Pifat ističe da je ovaj projekat značajan za unapređenje odnosa između Srbije i Hrvatske, jer je, kako je ocenio, ličnost bana Jelačića „ugaoni kamen“ dve zemlje i sinonim skladnih odnosa srpskog i hrvatskog naroda.

„Podsetimo da je on velikan kao narodni čovek pod čijom su zastavom tada zajedno nastupali i Srbi i Hrvati u borbi protiv tadašnje hegemonije – prevlasti velikih naroda nad malim. Bana Jelačića je u Zagrebu ustoličio srpski patrijarh Josif Rajačić, tako da su to već dovoljne činjenice, jer govorimo o čoveku, veličini i njegovoj kući koja može biti most između dve države“, zaključuje Pifat.

Vlasnici i suvlasnici stanova i prostorija u rodnoj kući bana Jelačića za sada nisu kontaktirani oko eventualne prodaje, a sve što su do sada saznali o toj temi saznali su iz medija, kaže za AA Anastazija Jovanović, jedna od vlasnica stana na prvom spratu. Iz kontakata sa ostalim stanarima navodi da većina nema ništa protiv da ustupe svoje vlasništvo HNV-u, ali da to podrazumeva i određenu finansijsku naknadu ili obezbeđivanje drugog stana.

„Generalno, unutrašnjost zgrade je prilično loša, instalacije su jako stare. Vodovodne cevi su takođe stare, krte, često pucaju. Kada je zima onda se voda ili zavrne ili pušta da curi kako se ne bi zamrzla u cevima i da ne bi došlo do pucanja. Problem je i sa strujom, jer izbijaju osigurači“, navodi Jovanović dodajući da je i ovaj projekat HNV i HKPD „Jelačić“ značajan, jer bi mogao da reši i pitanje sanacije unutrašnjosti zgrade.

  • AA / Radio Bihać
  • 06.11.2017 - 09:11
  • 286

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI