• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Utorak, 19.03.2024 - 06:57

Rouhani pozvao na ukidanje zabrane prisustva žena na nogometnim stadionima

Ženama je zabranjeno da posjećuju sportske stadione u Iranu već 39 godina. Zabranu je uvelo vjersko čelništvo zemlje nakon revolucije iz 1979., ...

Iranski predsjednik Hassan Rouhani pozvao je na ukidanje decenijama duge zabrane ženama da prisustvuju sportskim dešavanjima na stadionima, saopćio je predsjednički ured.

- Ne bi trebalo biti razlike između žena i muškaraca u islamu, i iz tog razloga ženama bi također trebalo biti dopušteno da prisustvuju sportskim dešavanjima - izjavio je Rouhani tokom sastanka s iranskim sportistima u svom uredu, navodi se u saopćenju.

Ženama je zabranjeno da posjećuju sportske stadione u Iranu već 39 godina. Zabranu je uvelo vjersko čelništvo zemlje nakon revolucije iz 1979.

Iransko uticajno vjersko rukovodstvo vjeruje da ženama nema mjesta na nogometnim stadionima na kojima su mušksrci previše emotivni i na kojima se uzvikuju vulgarne parole.

Rouhani je odbacio takve tvrdnje, rekavši da žene ne bi trebale biti kažnjene zbog činjenice da su muškarci vulgarni na sportskim dešavanjima.

Iranski potpredsjednik Ebtekar Masoumeh predložio je da bi specijalne sekcije za žene ili porodice u iranskim nogometnim arenama mogle pomoći u ukidanju zabrane.

Vjersko čelništvo odbacilo je takve sugestije.

Protesti protiv zabrane intenzivirani su u posljednjim mjesecima, posebno zbog kvalifikacijske utakmice za Svjetsko nogometno prvenstvo protiv Sirije kada je sirijskim ženama opušteno da prisustvuju meču u Teheranu ali Irankama nije - u potezu koji je iranski parlament nazvao "žalosnom i uznemirujućom diskriminacijom", prenosi dpa.

  • oslobodjenje.ba / Radio Bihać
  • 23.05.2018 - 09:53

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO