• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    0 °C
  • Petak, 18.01.2019 - 17:07
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

RTV Bihać u sklopu emisije «Svijet žene» organizira Izbor «Žene godine»

U emisiji "Svijet žene", posvećenoj damama svih generacija,koju ređuje i vodi Emira Glumac, tokom cijele prošle godine donosili smo vam priče o Bišćankama. Govorili smo o uspješnim ženama koje su zahvaljujući svom radu i aktivnom društvenom angažmanu u svim sferama života zasluženo postale ponos našeg grada.
Mnoge je ovdašnja lokalna zajednica već prepoznala i nagradila. Neke od njih upoznali smo upravo u ovoj emisiji, koja pruža priliku za adekvatnu afirmaciju. Gender jednakopravnost  nastavljamo promovirati i u novoj sezoni koja je tek započela. Očekuje nas još mnogo lijepih i poticajnih priča koje ćemo vam i dalje donositi svake druge srijede, a sada je vrijeme da  zajedno odaberemo «Ženu godine» za 2017.godinu.
 
U «Izboru Žene godine» Radio Bihaća učestvuje većina dama koje su bile gošće «Svijeta žene», jer nekolicina je vlastitom odlukom povukla kandidaturu, tako da se naš izbor u završnici sveo na ukupno devet kandidatkinja.
Riječ je damama raznih generacija, profila i zanimanja koje su se na najbolji mogući način istaknule svojim radom u našoj lokalnoj zajednici i šire.
Svaka od njih je ponos Bišća, sve zaslužuju čestitke, a glasati za damu koja je osvojila vaše srce možete putem zvanične Radio Bihać fejsbuk stranice gdje broj lajkova odlučuje o pobjednici. Kandidatkinje za Izbor "Žena godine 2017" su: Mejra Majka Dautović, Džehva Havić, Aida Behrem, Vildana Alibabić, Bilka Žerić, Edina Halilagić, Natalija Kurtović, Suada Čović i Šejla Hozdić. Glasanje će se odvijati na slijedeći način.. Dovoljno je da lajkate naš fb profil Radio Bihac i potom svoj glas darujete jednoj od devet kandidatkinja koje se natječu za "Ženu godine". Samo glasovi, odnosno lajkovi na našem zvaničnom radijskom fb profilu se u konačnici računaju, mada ove informacije po slobodnoj želji možete dijeliti i na svojim ličnim profilima ako im želite dati podršku. Naglašavamo da zvanično glasate isključivo i jedino na zvaničnom radijskom profilu, i da se jedino ti glasovi (lajkovi) računaju. Glasanje će trajati 7 dana, a u srijedu 28.03. uz obilježavanje godišnjice Radio Bihaća objavit ćemo i ugostiti novoizabranu "Ženu godine". U nastavku vam donosimo biografije svih dama koje učestvuju u ovogodišnjem Izboru.

Kandidatkinje za Izbor „Žene godine“.  

MEJRA DAUTOVIĆ


I pred neizrecivog bola majke kojoj je ubijeno oboje voljene i nikad prežaljene djece, u Mejrinom srcu nema mržnje. Njen životni moto i poruka je da djecu trebamo odgajati s ljubavlju, bez mržnje i predrasuda prema drugim i drugačijim..   
-Ne zaboravite prošlost, ali gradite budućnost u miru i toleranciji. Nemojte djecu učiti mržnji. Ako iz kuće ponesu mržnju imat će je cijeli život. Učite djecu da vole. Ne moraju ni da vole, ali da poštuju bez obzira na vjeru i naciju. Svaku majku isto boli koja je izgubila svoje dijete bez obzira na vjeru i naciju. To je nešto teško što oni koji to nisu doživjeli ne mogu razmjeti, a mi majke se međusobno razumijemo bez obzira koje smo vjere. Dok živim boriću se za istinu, pravdu i ljubav, a protiv mržnje, poručuje Mejra.
Biografija
Mejra Dautović, široj javnosti poznatija jednostavno „Majka Mejra“, rođena 1942.godine u Brčkom, gdje je završila osnovnu i srednju školu i upoznala Uzeira Dautovića, ljubav svog života. Uzeir je Prijedorčanin, pa njemu za ljubav 1970.godine dolazi u Prijedor, gdje provodi svoje najljepše godine do početka domovinskog rata. Imali su dvoje djece, Ednu i Edvina i njihovoj sreći nije bilo kraja. Ratni vihor pomutio im je sreću i odnio najmilije. Cijelo vrijeme rata ostaje živa svjedokinja događaja u Prijedoru iz kojega su 1995.godine oboje protjerani. Svoj novi dom u konačnici je pronašla u Bihaću, gdje i danas živi. Majku Mejru nikada niko nije, niti će moći ućutkati na njenom plemenitom putu da se istina sazna. Upravo tražeći istinu o stradanju svoje djece, napisala je napotresnija svjedočenja o strašnim zločinima učinjenim tokom rata. Opisala je jednu od bezbroj tužnih sudbina majki Bošnjakinja u knjigama: „Majka Mejra nudi i traži istinu“, „Krvava istina Prijedora“ i „Poruka-pouka“. Sin Edvin je imao 27, a kćerka Edna 23 godine kada su ih 1992. u logoru Omarska ubili. Edvin je ubijen 16. jula 1992. u zloglasnoj logoraškoj Bijeloj kući, a majkina kćerka Edna, studentica, iz Omarske je odvezena autobusom s još 42 logoraša u nepoznatom pravcu 20. jula. Posmrtni ostaci Edvina Dautovića pronađeni su u Kamičanima 2000. godine. Nešto kasnije iste godine posmrtni ostaci Edne Dautović ekshumirani su iz masovne grobnice Lisac kod Malog Dubovika (općina Bosanska Krupa).                                              "Kada je Edna zarobljena tada sam počela da pišem šta se dešavalo u Prijedoru. Kada smo izlazili nisam to smjela ponijeti nego je sve ostalo u glavi. Prva knjiga je izašla 1999. godine prije nego što ću naći djecu, to je knjiga 'Majka Mejra nudi i traži istinu'. Druga knjiga, koju sam spojila sa prvom nastala je kada sam pronašla kosti svoje djece 2000. godine. Možda nikada ne bih krenula da pišem da nije bila u pitanju moja Edna koja je zarobljena, mučena i silovana, pa tek onda ubijena, to mi je dalo snagu, to mi je dalo još više volju da to odradim da se ne zabravi, da se ne ponovi. Nastavila sam raditi dalje i puno sam sarađivala sa 'Ženama u crnom' iz Beograda. Puno smo zajedno toga prošle i došla sam na ideju da se i to ne bi zaboravilo, da ne bi ostalo pod tepihom i sa istom porukom da se ne zaboravi i ne ponovi", poručuje Mejra.                                        

 

DŽEHVA HAVIĆ


Nekadašnja prosvjetna radnica je jedna od onih sjajnih dama koje dokazaju da penzija nije kraj. Knjiga „Govor duše“, je svojevrsan novi Džehvin početak u kojem se iskazuje kao spisateljica koja osvaja ljubitelje poezije i pisane riječi. Njen životni moto protkan je čistom iskrenom ljubavlju koja je dočarava u najboljem smislu..
-Moj životni moto se sastoji u želji da širim i primam ljubav, da budem pozitivna i jednaka prema svima. Zato se držim izreke Ingeborg Nelson "Koliko god nam je godina trebamo svoje prijatelje, one drage ljude koji se svim silama trude da nam prirede neki poseban trenutak, nešto posebno."
Biografija
Džehva Havić je rođena 27.8.1943. godine u Bihaću, gdje je završila: osnovnu, srednju i učiteljsku školu 1962. godine. Poslije upisuje Pedagošku akademiju u Banja Luci na kojoj je diplomirala 1978. godine. Imala je sretno djetinjstvo, a rastući kao četvrto od šestero djece rano je naučila sama brinuti i boriti se za sebe. Počinje pisati veoma rano, a nešto intenzivnije dolaskom na rad u selo Grmuša. Prelaskom u selo Brekovica 1963. godine, upoznaje svog budućeg supruga Aliju, gdje je i on bio zaposlen. Tu počinje njihova priča. Nije nikada pomišljala da će neko njene stihove čitati, a pogotovo da će ih i sama objaviti. Novo doba, nove tehnologije i dolazak na internet ukazaše joj i na tu mogućnost. Njihova zajednička idila trajala je 43 godine, sve do iznenadne Alijine smrti 2007. godine kada ostaje sama sa sinovima Davorom i Damirom i njihovim porodicama. Beskrajno tužna, utjehu pronalazi u intenzivnijem pisanju. Tako bi svoju tugu i bol povjeravala papiru i olovci, postajući zapis u ovom vremenu i prostoru spajajući duh i materiju. Njena prva samostalnu zbirka „Govor duše“ objavljena je 2017. godine. Džehvine pjesme su nastavile osvajati ljubitelje poezije i zahvaljujući tome uvrštene su u preko dvadeset zajedničkih zbirki. U želji za davanjem doprinosa razvoju kulture u našem gradu, zajedno sa prijateljicama: Refikom Dedić, Goricom Bukić i Dikom Bejdić, osnovala je Udruženje „Riječi sa Une“ koje je uspješno organiziralo već dvije međunarodne smotre pjesnika pod nazivom „Unski susreti“. O njihovom uspjehu svjedoči prvi Zbornik „Riječi Unom teku“, dok je drugi, koji će također uskoro ugledati svijetlo dana, trenutno u pripremi. Sve što Džehva radi je na volonterskoj bazi, a šira javnost je prepoznala njen rad pa je ova nadahnuta Bišćanka učesnica brojnih književnih smotri diljem države, ali i regiona.


AIDA BEHREM


NVO „Žene sa Une“ je jedna od respektabilnih organizacija kojima se Grad Bihać ponosi. Visoko podignuta ljestvica u provođenju projekata od važnosti za svakodnevni život građana je postala uobičajni standard za bihaćke dame na čelu sa neumornom lidericom Aidom Behrem.  Ono što je drugima komplicirano, za Aidu je jednostavno, jer sve radi srcem..
„Stavi srce u svoj posao, a svoj posao u svoje srce. Možeš postići sve što želiš ukoliko si spreman pomoći drugima da dobiju ono što im je potrebno. Humanost, dobročinstvo, bolji svijet i bolji MI, ideali su u koje vjerujem i za koje se svim srcem zalažem“, životni je moto Aide Behrem.
Biografija
Kao i rijeka Una, i nevladina organizacija „Žene sa Une“ su po mnogu čemu posebne i jedinstvene. Okupljene oko načela humanosti, nepristranosti, nezavisnosti Žene sa Une pomažu ovdje, sada i zauvjek. Od 2011. godine na čelu ove organizacije je Aida Behrem. 20-godišnje radno iskustvo u nevladinom sektoru kompetencije, vještine i iskustva u projekt manadžmentu, uključujući i rad u međunarodnim nevladinim organizacijama, monitoring i evaluaciju projekata, rad na projektima od šireg značaja za Grad Bihać i našu državu rezultirali su kvalitetnom suradnjom sa brojnim organizacijama civilnog društva u Bosni i Hercegovini ali i u inostranstvu.
Različiti programi treninga i konsultacija, članstvo u radnim grupama zajedno sa predstavnicima vladinih institucija, članstvo u upravljačkim struktura drugih organizacija civilnog društva, kao i profesionalni angažmani na ocjeni projektnih aplikacija organizacija civilnog društva omogućili su joj  da se detaljno upozna sa mogućnostima građanskog aktivizma, djelovanjem OCD-a u jedinicama lokalne samouprave i potrebama lokalnih zajednica i krajnjih korisnika širom Bosne i Hercegovine.
Kao predstavnica organizacije „Žene sa Une“ članica je sekretarijata nekoliko nacionalnih i regionalnih mreža organizacija civilnog društva i na svojstven način ambasador Grada Bihaća kada je u pitanju civilno društvo i nevladin sektor.
Uživa ugled motivisanog i posvećenog radnika i kolege sa smislom za razvijanje novih ideja i prihvatanje različitih razmišljanja.
„Stavi srce u svoj posao, a svoj posao u svoje srce. Možeš postići sve što želiš ukoliko si spreman pomoći drugima da dobiju ono što im je potrebno. Humanost, dobročinstvo, bolji svijet i bolji MI, ideali su u koje vjerujem i za koje se svim srcem zalažem“, životni je moto Aide Behrem.

 

VILDANA ALIBABIĆ

Prof.dr.sc. Vildana Alibabić je žena koja nas uvijek iznova impresionira. Već godinama je kroz brojne naučno istraživačke projekte posvećena istraživanju sliva rijeke Une i vrijednostima okoliša u kojem živimo. Istinski je uzor svojim studentima, ali i svim slobodoumnim građanima koji je poštuju kao ženu bez dlake na jeziku i oštrog kritičara svih negativnosti našeg društva.

-Kada joj drugi kažu da ne može uspjeti u borbi sa "vjetrenjačama", u Vildani raste prkos i želja da se još jače odupre svim mogućim nepravdama ukorijenjenim u našu zajednicu. Motivaciju pronalazi u plavim očima svoje kćerke i zelenoj Uni, koje joj daju snagu i vode je samo naprijed. Nepopravljivi je optimist, puna pozitivne energije i vjere u čovjeka..     

Biografija

Vildana Alibabić rođena je 25.09.1963. godine u Pokoju, nizvodno od Bihaća gdje, kako sama voli da kaže, Una zavija svoje najljepše krivine i kad se popnete dovoljno visoko, vidi se cijela Bihaćka dolina. Pokojsku osnovnu školu djelila je sa generacijom '70-ta, a sa istom generacijom podijelila je sedmi i osmi razred sa rajom iz Prekounja u školi Ivo Lola Ribar, a potom i Gimnaziju u Bihaću. Nakon toga upisuje Prehrambeno – biotehnološki fakultet u Zagrebu, gdje je diplomirala i gdje stiče svoja prva radna iskustva kao asistent – istraživač. U februaru 1991. godine obranila je magistarski rad. Već tada sudjeluje na međunarodnim naučno – istraživačkim projektima, objavljuje tri prva tri naučna rada koja iscrtavaju njen dalji životni put. Nakon nekoliko godina boravka u zemljama Evrope, vraća se 1996. god. u Bihać i zapošljava na Mašinskom, a potom na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću.
Od 1998. godine započinje naučno – istraživačke aktivnosti na Katedri za hemiju hrane, Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a naučni rad bio je vezan za istraživanje kontaminacije većih pritoka sliva rijeke Une, kao i same rijeke Une. Godine 2005. brani doktorski rad kao rezultat istraživanja i iste godine biva izabrana u zvanje docenta, potom tri godine kasnije za vanrednog profesora.
U periodu od 2000. godine do danas sudjeluje u 19 naučno – istraživačkih projekata, autorica je 6 investicionih projekata od kojih je jedan 2005. godine bio proglašen najboljim na nivou Evrope u Londonu. Jedna je od autora Studije izvodljivosti Nacionalni park Una i  Elaborata za zaštitu kestenovog meda Cazinske Krajine koji je prvi zaštićeni proizvod u BiH. Sudjeluje u izradi 15-tak strategija, studija i elaborata. Od 2009.-2015. godine bila je član tima eksperata za praćenje procesa reforme visokog obrazovanja za Bosnu i Hercegovinu, a učesnik je dva Tempus projekta. Sudjelovala je u značajnom broju studijskih boravaka, seminara i radionica u preko 15 država širom Evrope. Kao rezultat naučne i stručne aktivnosti objavila je preko 70 naučnih i stručnih radova od čega je 27 objavljeno u časopisima. S predavanjima i priopćenjima sudjelovala je na 52 kongresa širom svijeta. Autor je četiri udžbenika te velikog broja edukativnih i promotivnih materijala iz područja prehrambene tehnologije i zaštite okoliša. Do sada je izvela 66 diplomanta i 5 magistranata na Univerzitetu u Bihaću. Od 1996. aktivno radi kao suradnik u organizacijama, institucijama i tijelima na lokalnom, kantonalnom i federalnom nivou, a osnivač je i voditelj Ekološke koalicije unskog sliva – EKUS, mreže nevladinih organizacija na prostoru sliva rijeke Une, s kojom je do sada  implementirala preko 30 projekata popularnog karaktera.
Posvećena je istraživanju sliva rijeke Une i vrijednostima okoliša u kojem živimo. Uvjerena je da je najveći dio sliva rijeke Une vrlo čisto, nekontaminirano područje i da je upravo to naša najveća strateška prednost i zato je sav svoj rad posvetila dokazivanju te prednosti. Neumorna je u prikazivanju stvarnosti na način da je to samo ovaj trenutak kojeg moramo promijeniti i da je naša bogata kulturno-istorijska ostavština i mi sami, ono što je najvrijednije i ono što trebamo čuvati, i barem u ovakvom stanju ostaviti svojoj djeci. Bez obzira na to što smatra da nam je država Bosna i Hercegovina (pa i naš Bihać) ''zarobljena'' u nekakvom globalno-političkom haosu i birokratskom labirintu, masovno podložnom korupciji i nemoralnim pojavama, neumorni je optimista i puna pozitivne energije i vjere u čovjeka, jer kako sama kaže, kad vidim plave oči svoje kćerke i zelenu Unu, vidim budućnost i razlog da budem jaka i idem samo napred!      

I još na kraju, svoj najvažniji zadatak, biti majka svojoj kćerki, sada studentici – djevojci sa Une, smatra svojim najvećim uspjehom i najvećim životnim zadovoljstvom. Za sebe kaže da je zadovoljni stanovnik grada na Uni u kojem će ostati da živi, jer ljepšeg mjesta na Planeti za nju nema!  

 

BILKA ŽERIĆ


Bilka Žerić je jedna od onih istrajnih žena koje su uprkos preprekama uspjele pobijediti nedaće i ostvariti se u svakom smislu. Udruženje građana oštećenog sluha i govora USK bilo je tek prva stepenica na njenom putu aktivizma, a humanim radom bavi se i danas.
Kad ti zivot da limun napravi limunadu. Kad ti ne da nista, ne očajavaj. Sutrašnji dan uvijek ima potencijal da bude bolji od danasnjeg, moto je naše Bilke..
Biografija
Bilka Žerić, rođena je 6. Aprila 1970. godine u Bihaću, a djetinjstvo i mladost je provela pod obroncima starog  grada Sokolac. Osnovnu i srednju školu završila je u Bihaću, a njenoj tadašnjoj želji za daljim obrazovanjem su se kao prepreka postavile okolnosti koje su zadesile naše prostore početkom devedesetih godina. Nakon što je sinove ispratila na put visokog obrazovanja, i sama se ohrabrila na isti korak, te je 2014. u ruke primila diplomu završenog Bachelor's stepena studija Menadžment javnog sektora i uprave koji je završila s najvišim ocjenama. U međuvremenu, kao samohrana majka ostvarila se kao roditelj dvojici upješnih sinova. Život je nije mazio, ali Bilka se hrabro suočila sa stvarnošću i postala istrajna aktivistica od 1999. godine kada se uključila u Udruženje građana oštećenog sluha i govora USK, gdje je postala jedna od najaktivnijih članica. Rad u udruženju započela je kao majka dječaka oštećenog sluha i govora, u potrazi za rješenjem zdravstvenog stanja i problema svog mlađeg sina. Uskoro se počela aktivno baviti problemima koje njen sin i njemu slični imaju u društvu te je ostvarila karijeru slušnog tehničara/protetičara i aktiviste za prava osoba sa oštećenim sluhom. Ovim poslom se bavi od 2000. godine i veliki je zaljubljenik onog što radi. 2006.godine uključuje se u rad Koordinacionog odbora saveza i udruženja OSI (osoba sa invaliditetom) koje djeluje na području kantona. Istaknutim radom postaje aktivan član koordinacije te svojim zalaganjem daje veliki značaj izradi LPAI (Lokalni plan aktivnosti u oblasti invalidnosti) koji se temelji na Konvenciji UN o pravima OSI (osoba sa invaliditetom) i drugim aktima. Trenutno je zaposlena u Bifon d.o.o. za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, gdje svojim humanim pristupom učestvuje u iznalaženju rješenja za sve osobe sa slušno- govornim smetnjama. Za cilj ima osnivanje Centra za rehabilitaciju slušanja i govora na području USK, a svojim pozitivnim pristupom i timskim radom zadani cilj prenijela je na svoje suradnike. Najvećim životnim uspjehom Bilka ipak smatra dostignuća svojih sinova koji su njen, ali i ponos našeg Grada Bihaća.
Njen mlađi sin je trenutno uspješni inovator i inžinjer elektrotehnike i elektronike uprkos njegovom oštećenju sluha. Osvajanjem prvog mjesta na državnom takmičenju u inovacijama ostvaruje sebi 100% stipendiju na International Burch Univerzitetu koji je upisao noseći titulu učenika generacije. Projektom " Invalidska kolica upravljana treptajem oka" stiče pažnju stručnjaka u ovom polju te nastavlja raditi na projektima koje privlače interes lokalne, ali i svjetske javnosti. Autor je šest naučnih radova i dobitnik je nagrade " Japodski konjanik" od strane Grada Bihaća za svoj rad i uspjeh. Trenutno je na master studiju u Sarajevu.
Njen stariji sin je odličnim uspjehom u školovanju ostvario uslove za prestižnu stipendiju u Turskoj na Sakarya Univerzitetu, odsjek Historije. Kako je četverogodišnji studij okončao s najvišim prosjekom i godinu dana prije roka pohvaljen je kao jedan od rijetkih studenata koji su postigli takav uspjeh. Trenutno se nalazi u Austriji na master studiju.

 

EDINA MUSLIĆ HALILAGIĆ


Ova čudesna žena natjerala nas je svojom autorskom knjigom „Moj put“ da sami sebe sagledamo iz drugačijeg ugla. Zavoljeli smo je bezrezervno i zauvijek, a umjesto njenog mota jer živi, citiram, „šou od života“, prezentiramo vam citat o njenom „paktu sa rakom“..
„Drago mi je što sam uspjela naučiti živjeti sa karcinomom. Nisam nikada vodila neku borbu sa njim, nisam ga nikada pobijedila, nisam to željela, ali nije ni on mene. To je nekako išlo po principu: ne diraj ti mene, a neću ni ja tebe. Napravila sam sporazum u svojoj glavi, on i ja, i još uvijek je na snazi. Znam da mnogi to neće shvatiti, ali to je tako, i evo me, živa sam. Često sam se pitala zašto se ne bojim, ali šta bih i dobila s tim, šta bih dobila sa strahom. Strah sigurno neće spriječiti smrt. Do kada mi je suđeno do tada ću, bio strah prisutan ili ne, ali taj isti strah može spriječiti moj život. Zato se nisam bojala, živjela sam i živim!“
Biografija
Edina Muslić Halilagić je rođena u Bihaću 20.9.1979 godine. Da je nije zadesila opaka bolest vjerovatno bi i danas radila u MKD „Mikrofin“ Bihać, maštala o odlasku na more, kupovini nekog dobrog komada garderobe ili ko zna čemu.. Ova mlada (silom prilika) penzionerka, ponosna majka kćerke Eme i sina Haruna, sa voljenim suprugom Almirom Halilagićem, živjela bi kao sve zaposlene dame brzinom  „200 na sat“ i pokušavala sve stići. Taj ludi tempo na koji se, istina, nikad nije žalila, naglo je prekinula spoznaja o bolesti koja je u korijenu promijenila sve, a ponajviše nju samu. Karcinom na mozgu bio je strašna prijetnja koja se kao crni oblak nadvila nad Edinom, cijelom njenom porodicom i prijateljima. Hrabra  Bišćanka čiji osmijeh plijeni, a vedrina duha i optimizam osvajaju, datum 14.2.2013 godine pamtit će kao prelomni, za sve ono što je uslijedilo u budućnosti, a traje i danas. Nakon operacije u Sarajevu i dugotrajnog liječenja u Njemačkoj ova nevjerovatna žena kroz autorsku knjigu „Moj put“ u koju je sabrala sva iskustva, strepnje i nade, uči nas da drugačije sagledamo život. Svoj vlastiti „šou od života“, kako ga sama naziva, predočila nam je u obliku zanimljivog štiva koje, ma koliko čudno zvučalo, čitate suznih očiju ali i osmijehom na licu. I zavolite je odmah, kao da vam je rod najrođeniji! Samo rijetke osobe mogu izazvati takve osjećaje u potpunom strancu. Zato pročitajte njenu knjigu i razmislite čemu stremite, oko čega se brinete. Kroz iskustvo ove čudesne žene koja je napravila pakt sa najljućim protivnikom, rakom, naučit ćete nešto o ljepoti života koji tako olako shvatamo. A Edina, ona svaki put kad ode u Frankfurt na kontrolu i tamo joj kažu „u redu je, dođite za 6 mjeseci“, produžuje svoj „život na kredit“ još 6 mjeseci uz najljepši osmijeh koji ste u životu vidjeli. Poznavati Edinu, jednostavno neprocjenjivo! Hvala joj što postoji, što nas je postidila toliko da bi sami sebi poželjeli odvaliti šamar zbog gluposti kojima se zamaramo. A „rak“, pretpostavljamo da se i on postiđeno povukao, jer ga je onako svojski u utakmici života i onako bihaćki „otresla“. Edina sretno, smij se i kao što Giboni pjeva, hodaj, nebo strpljive voli. A voli te tvoje Bišće.. ! 

 

NATALIJA KURTOVIĆ


Natalija Kurtović je jedna od bihaćkih dama koje su istinsko nadahnuće ženama svih generacija. Rad u Pedagoškom fakultetu je samo mali dio uspješne priče, uz nedvojbene akademske titule i priznanja. Naša „Nata“ uz to je i dalje instruktorica aerobika koja bihaćkim damama održava formu i vitalnost pored toga što  obnaša brojne odgovorne funkcije u Sportskom savezu BiH, ali i na međunarodnom nivou.
-Život nas svakodnevno suočava s usponima i padovima. U teškim trenucima nam se često čini kao da nam je dosta i najradije bismo odustali od svega. Ipak, život je lijep i ispunjen je mnogim lijepim stvarima, samo ih moramo znati vidjeti. Jedna izreka kaže kako je moguće pronaći dobre stvari i u najmračnijim trenucima, ako se sjetimo upaliti svjetlo. Nikada nemojte gubiti nadu jer čuda se događaju svakodnevno,  poručuje nam u svom motu Nata..
BIOGRAFIJA
 Natalija Kurtović je rođena 11.08.1973.godine u Bad Marienbergu (Njemačka). Osnovnu i srednju školu završila  u Bihaću. U vrijeme kad završava Gimnaziju stupa jedan težak period života 1992.godine kada ratni vihor gasi mnoge živote i zaustavlja mnoge priče. Međutim i nakon tog perioda s puno snage i ljubavi nastavlja dalje. Upisuje Pedagošku akademiju u Bihaću i završava je u roku.  Nastavlja školovanje na Nastavničkom fakultetu odsjek Sport i zdravlje i diplomira 2008.u Mostaru. Počinje raditi na Pedagoškom fakultetu kao asistent-vanjski suradnik, gdje je i dobila izbor u zvanje asistenta 2008.god.
27.12.2012. odbranila magistarski rad pod nazivom „ Analiza efekata različitih programa aerobike u procesu transformacije nekih antropoloških obilježja kod studentica Univerziteta u Bihaću“ i stekla zvanje magistar Edukacijskih nauka iz oblasti Kineziologija. Izbor u zvanje višeg asistenta stekla 12.07.2013. godine u Bihaću. Odbranila doktorsku disertaciju 24.03.2017. na Nastavničkom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru iz oblasti sporta pod nazivom „ Prevalencija deformiteta kičmenog stuba i povezanosti sa morfološkim karakteristikama kod učenika uzrasta 11 i 12 godina“ čime je kandidatkinja stekla naučni stepen: doktor nauka iz oblasti sporta. Radi u Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću kao docent doktor na nekoliko predmeta iz oblasti sporta. Objavila je nekoliko naučnih radova u BiH  i regionu. Certificirani je instruktor aerobika i predsjednik aerobik kluba Viktorija. Već 16 godina vodi grupne treninge u sportskoj dvorani Luke u Bihaću, a kroz isti klub je prošlo više stotina polaznika. Ove je godine izabrana za člana upravnog odbora Sportskog saveza Bosne i Hercegovine, te je član žirija za izbor sportiste BiH već nekoliko godina.
Učesnik međunarodnih konvencija, član  Komiteta sport za sve Sportskog saveza Bosne i Hercegovine, prezentatorica na festivalima sportske rekreacije Sport za sve u Zaostrogu.
Udata i majka 22-godišnje kćerke. Natina poruka glasi: Sve ovisi o nama i našoj perspektivi. Nemojte dozvoliti da vas svakodnevne poteškoće pokolebaju i gledajte život s vedrije strane. Postoje određene pozitivne misli koje vam mogu popraviti raspoloženje ako se sjetite o njima razmišljati. Znamo da nije lako baš uvijek pozitivno razmišljati, ali pokušajte što je češće moguće. Nema smisla da se zamaramo stvarima na koje ionako ne možemo utjecati, zar ne? Pustite svijet neka se bavi time, a vi se okrenite sebi i svom unutarnjem životu. Ako želite imati pozitivniji život, stvar je vrlo jednostavna: razmišljajte pozitivno i pozitivne će vam se stvari početi dešavati. Klonite se svega što vas čini nesretnima ili pak u vama budi negativne emocije. I na  kraju.. Nikada nemojte gubiti nadu jer čuda se događaju svakodnevno!!

 

SUADA ČOVIĆ


Suada Čović je jedna od vrijednih članica tima Centra za edukaciju i istrživanje Nahla Bihać koji se prvenstveno bavi osnaživanjem žene i poboljšanjem njenog položaja u društvu kroz obrazovanje. Žene našeg grada prepoznale su vrijednost Nahle, a Suada posebno uživa kada dame podučava kao predavač – instruktor kursa šivanja ali tu su i drugi brojni kursevi i radionice..Uz to ova sjajna žena vodi i vlastiti biznis.
Suadin moto je za sve koji je poznaju nedvojben: Bez alata nema zanata. Jednostavno rečeno, a ipak potpuno jasno!
Autobiografija
Kao sedamnaestogošnja djevojka došla sam u Bihać 1987. godine i upisala se na Višu Tehničku Školu na tekstilni smjer. Nakon završene Više škole kasnije sam završila Tehnički fakultet, Univerzitet u Bihaću, diplomirala 2009. godine smjer: konfekcijsko – dizajnerski, Bachelor tekstila. Nakon fakulteta polagala sam grupu pedagoških predmeta i tako se osposobila za rad u obrazovnim ustanovama. Kao student Tehničkog fakulteta, sudjelovala sam u mnogim radionicama i natječajima organiziranim za studente a 2008. godine sam u suradnji s modnom kućom „Carmen line“ Banjaluka, radila modnu reviju za „fashion week Sarajevo“. Kao osoba svoje kvalitete najbolje mogu pokazati kroz svoje obrazovanje, iskustvo, interese , motiviranost za rad i učešće u javnom dobru tj. raditi za dobrobit šire društvene zajednice. Uporna sam i predana u postizanju zadanih zadataka, te spremna za razvijanje stečenih znanja kao i usvajanje novih. Ono što me najbolje opisuje su kreativnost i veoma dobre organizacijske sposobnosti. Radno iskustvo u struci imam još od srednje škole i to se odnosni na samostalni rad. Danas radim samostalno u struci tj. vlasnik sam krojačkog salona Home Butik registriranog kao domaća radinost u prostorijama svoje kuće. Pored samostalnog rada takođe sam i dio tima Centra za edukaciju i istrživanje Nahla Bihać koji se prvenstveno bavi osnaživanjem žene i poboljšanjem njenog položaja u društvu kroz obrazovanje. U centru Nahla Bihać radim kao predavač – instruktor kursa šivanja. Pored kurseva stranih jezika, informatike, grafičkog dizajna, vjerskih programa, raznih seminara i radionica sudjelujem i u sportskom programu ovog centra aktivno treniram Too Boo (Taj Bo) visokokondicioni trening. Svojim angažovanjem i radom želim biti primjer ostalim kao korisno provoditi svoje vrijeme, uživati u blagodatima koje imamo, biti lijepe, nasmijane i voljene majke, supruge, sestre. Imam troje djece koji me čine nizmjerno sretnom i zadovoljnom.

 

ŠEJLA CRNČEVIĆ HOZDIĆ


Šejla je jedna od onih žena koje malim koracima, istrajno i polako mijenjaju nabolje sve oko sebe. U vrijeme kada je to bilo veoma rizično, prije 19 godina, pokrenula je vlastiti posao kao privatna poduzetnica, krojačica. Kao tipična kreativka uživa uljepšavajući druge i naravno sebe, a najveću radost osjeća kad sreću podijeli sa drugima. Takav je i njen životni moto..
-Volim svoj posao, svoj grad.. Planetarno volim dobre, pozitivne ljude. Umjetnički, neiskvareno, cijelom dušom trebamo se okrenuti ka svemu dobrom. Pomoći, voljeti, činiti dobro, ali imati mjere i granica onda kad je potrebno. Takve me misli uvijek pokreću naprijed...
Biografija
Šejla Crnčević Hozdić rođena je u Bihaću 23.04.1970 godine. Osnovnu i srednju  školu završila je u Bihaću, gdje je nastavila i akademsko obrazovanje odabravši Višu Tekstilnu  školu, koju je kao praktična osoba smatrala odličnom nadgradnjom za svoje buduće zanimanje. Afinitet prema šivanju, modi i općenito modnom dizajnu bili su kod Šejle prepoznatljiva crta oduvijek tako da je odlučila raditi ono što voli, i uveseljavati svojim kreacijama sve osobe koje vole osmisliti svoj vlastiti stil na originalan i drugačiji način. Iako je samouka krojačica, vlastite ideje i želje klijenata vješto provodi u dijelo i proizvodi prave ručne radove kakvi su danas rijetkost. Jedna je od onih hrabrih poduzetnica koje su se u teškim vremenima usudile pokrenuti vlastiti posao, tačnije krojačku radionicu, i pored toga što izmiruju svoje obaveze prema državi otvaraju nova radna mjesta za mlade ljude sličnih sklonosti. U šali kaže da se to dešava kada svoju ljubav pretvorite u posao i sami određujete svoju sudbinu. Upravo takvih principa se istrajno drži već 19 godina, iako dodaje da tek nakon dvadesete za nju slijedi novi ciklus edukacije. Njene ideje prepoznatljive su i na fb stranici „Kultura odijevanja Šejla Crnčević Hozdić“ koja okuplja, ali i educira poklonike mode. Samosvjesne Bišćanke koje su oduvijek pratile modne trendove i u ovim kriznim vremenima uz Šejlinu pomoć uspjevaju ostvariti svoje želje i uživati u malim stvarima koje ženama donose puno radosti. U porodici koja je njena oaza sreće, bihaćka kreativka pronalazi podršku i inspiraciju. Supruga je i ponosna majka dvije kćerke. Kaže da voli svoj posao, svoj grad, dobre ljude planetarno, onako umjetnički, dušom. U narednim godinama planira nam podariti još puno lijepih stvari koje su spoj njene umjetničke duše i vještih ruku.  

  • Emira Glumac
  • 21.03.2018 - 12:49
  • 6645

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI