• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 13:48

Rukometna elita u komšiluku

Zagreb, Split, Varaždin i Poreč će od 12. do 28. januara - ugostiti 16 najboljih nacionalnih selekcija „Starog“ kontinenta

Oni koji odluče put Zagreba, kako bi iz blizine uživali u vještini rukometnih majstora – morat će izdvojiti od 150 do 400 kuna za ulaznice. , ...

Danas u susjednoj Hrvatskoj starta 13. Evropsko prvenstvo u rukometu. Dakle - Zagreb, Split, Varaždin i Poreč će od 12. do 28. januara - ugostiti 16 najboljih nacionalnih selekcija „Starog“ kontinenta. Šampionat će u splitskoj Spaladium areni otvoriti Švedska i Island u 18 sati i 15 minuta, dok će dva sata kasnije na isti parket rukometaši Hrvatske i Srbije.

Definitivno ćemo uživati u svim ogledima grupe A. Kada su u pitanju ostale takmičarske grupe, u Poreču će se u okviru grupe B ogledati Francuska, Norveška, Bjelorusija i Austrija. Izuzetno zanimljivo će biti i u zagrebačkoj Areni – gdje će plasman u drugi krug tražiti Njemačka, Slovenija, Makedonija i Crna Gora.

Varaždinsku grupu D čine Španija, Danska, Češka i Mađarska. Inače, format takmičenja je isti kao i na prethodnim. Timovi su raspoređeni u četiri grupe, iz kojih tri prvoplasirane nastavljaju put ka završnici u Zagrebu.

Što se tiče dvorana, najveći kapacitet ima Arena u Zagrebu sa 15.200 sjedećih mjesta. Slijedi Spaladium  arena u Splitu - kapaciteta 10.931 mjesto. Športska dvorana u Varaždinu ima kapacitet od 5 200 sjedećih mjesta, dok je najmanji Sportski centar Žaltika u Poreču s mogućnošću prijema 3 500 navijača.

Pred nama je izuzetno izjednačen šampionat, s obzirom da će u gotovo ravnopravnu utrku za medaljama sedam timova. Tako barem tvrde stručnjaci. Na vrhu tog spiska favorita su Francuzi, predvođeni najboljim rukometašem današnjice Nikolom Karabatićem. Ipak, u Hrvatskoj neće biti Omeyera, Narcissea i Luke Karabatića – što znatno utiče na samopouzdanje drugih timova.

Mnogi u prvi plan izdvajaju „Kauboje“ i Njemačku. Domaću selekciju će predvoditi povratnik na selektorsku klupu Lino Červar, te „bombarderi“ Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić. Sve osim polufinala – bio bi veliki neuspjeh.

Njemačka je vjerovatno najkompletniji tim, s izvanrednim individualcima poput kapitena i najboljeg strijelca klupske Lige prvaka Uwea Gensheimera. Legitimni kandidati za najviši plasman su i Danska, Španija, Slovenija i Norveška.

Inače, najuspješniji na dosadašnjim evropskim prvenstvima bili su Šveđani sa četiri titule. Francuska ima tri naslova, Njemačka i Danska po dva, dok su jednom na pobjedničkom postolju bili i Rusi.

Nažalost, naš nacionalni tim nije dio elitnog društva u komšiluku. Izabranici Bilala Šumana pokušavaju obezbijediti baraž za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj 2019. godine. Neophodan je još jedan bod, a valjda imaju snage i za više protiv Švicarske u Tuzli.

Oni koji odluče put Zagreba, kako bi iz blizine uživali u vještini rukometnih majstora – morat će izdvojiti od 150 do 400 kuna za ulaznice. Ostali će morati biti zadovoljni televizijskim prijenosima na RTL-u i RTRS-u. Uživajte u rukometnom mjesecu!

 

Grupa A – Split

Hrvatska, Srbija, Švedska i Island

Grupa B – Poreč

Francuska, Norveška, Bjelorusija i Austrija

Grupa C – Zagreb

Njemačka, Slovenija, Makedonija i Crna Gora

Grupa D – Varaždin

Španija, Danska, Mađarska i Češka

  • Muhamed Sadiković
  • 12.01.2018 - 10:09

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI