• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 12:10

Sarajevo u aprilu centar evropskog plesa

Sarajevo će i ove godine na tri dana ponovo biti centar evropskog plesa uz osmo izdanje međunarodnog plesnog festivala Inter Dance FEST. Plesni festival će se održati od 13. do 15. aprila 2018. godine u sportskoj dvorani KSC Ilidža.

Ovaj festival je u proteklih sedam godina izrastao u najkvalitetniji plesni događaj u širem regionu, a Inter Dance FEST mnogi nazivaju i prvenstvom Jugoistočne Evrope jer na jednom mjestu možete vidjeti šampione svih država regije koji se takmiče za titulu najboljih u svojim kategorijama.

Takmičenja u okviru festivala su u zvaničnom kalendaru Međunarodne plesne organizacije (IDO) te najboljima donose bitne bodove i status na rang listama, a održavaju se po pravilima IDO-a i Saveza modernih plesova u Bosni i Hercegovini.

Inter Dance FEST je prošle godine ugostio preko 2.500 takmičara i više od 3.000 posjetilaca tokom tri dana održavanja, a da je Sarajevo popularno među plesačima govori i veliki broj prijava za ovaj prestižni plesni događaj, iako je ostalo još tačno 88 dana do osmog izdanja festivala.

"Raduje me da nam stižu prijave ranije nego ikada, a još više me raduju prijave novih klubova koji do sada nisu učestvovali na našem festivalu što je najbolji pokazatelj da smo dobri domaćini i da ljudi ovdje rado dolaze već godinama, ali i šire pozitivne informacije o našem takmičenju. Svake godine broj učesnika, klubova i zemalja je sve veći i siguran sam da ćemo ove godine oboriti prošlogodišnji rekord od 14 zemalja i 84 kluba koji su uzeli učešće. Gledaoci će moći uživati u više od 4.000 nastupa i oko 40 sati aktivnog plesa tokom tri dana. U pregovorima smo i sa savezima nekih država Srednje Evrope koje do sada nisu imale predstavnike na Inter Dance FESTu te se radujemo novim učesnicima", rekao je Dragan Veselinović, autor festivala.

Na festivalu nastupaju takmičarke i takmičari starosti od 6 do 50 godina, a zastupljeni su svi stilovi modernih plesova kao što su Hip Hop, Jazz Dance, Street Dance, Disco Dance, Break Dance, Jazz Ballet, Electric Boogie, Latino Show, Majorette, Cheerleading, Carribean Show, Salsa Show, Zumba Show, Belly Dance i mnogi drugi.

Organizatori za ovu godinu najavljuju i mnoge novosti na festivalu u saradnji sa partnerima i sponzorima ovog događaja, a po riječima Veselinovića svi segmenti organizacije idu po planu i spremno će dočekati početak takmičenja u aprilu:

"Tim koji organizuje festival ima veliko iskustvo i mi činimo sve što možemo da naše goste dočekamo na najbolji način i da im boravak od tri ili četiri dana u Sarajevu bude nezaboravno iskustvo. Ovdje nije riječ samo o plesu i takmičenju, nama je važno da se učesnici druže, da imaju dovoljno vremena da obiđu grad, kupe suvenir, probaju naše gastronomske specijalitete i dobro se zabave. Naravno da nam je pri tome potrebna pomoć sponzora i prijatelja, ali mi smo uvjereni da ćemo tu podršku i imati i da će ovo biti najbolji Inter Dance FEST do sada i da ćemo još jednom opravdati povjerenje dato od strane Međunarodne plesne organizacije (IDO)."

  • ba.n1info.com / Radio Bihać
  • 15.01.2018 - 10:24

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI