• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    5 °C
  • Četvrtak, 17.01.2019 - 22:54
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Sarajevski učenici oborili Guinnessov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira

U prostorijama sarajevske Vijećnice jučer je u prisustvu brojnih ljubitelja muzike i kulture oboren Guinnessov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira, javlja Anadolu Agency (AA). 

Zvanični pokušaj obaranja Guinnessovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju klavira organizovalo je Udruženje za promociju pijanizma i klavirske muzike – Tattile, a učešće na ovom nesvakidašnjem svečanom događaju uzeli su učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

U nastojanju da promovišu pedagoški i umjetnički rad, profesiju, mlade pijaniste te sve navedeno približe što širem auditorijumu, iz udruženja Tattile odlučili su oboriti postojeći rekord koji su do sada držali učenici i studenti profesorice Angele Montemurro iz Barija (Italija) kada ih je 18 u oktobru 2014. godine sviralo za klavirom.

"Ideja je nastala kao rezultat promišljanja kako obogatiti svakodnevnu nastavu jer smo ja, kolege Nataša Ristić i Đorđe Jovančić profesori svojih struka, svako u svojim školama. Tako u nekim istraživanjima i razmišljanjima o tome kako sve to postići naišli smo na vrlo zanimljive snimke onih koji su prije nas obarali isti rekord. To nam je bila inspiracija, da napravimo i sami takav jedan događaj, ohrabrili smo se na taj jedinstven poduhvat i evo nas danas u Vijećnici 12. decembra, u 12 sati, da svima njima 'otmemo' titulu svjetskih rekordera", izjavila je za AA Iva Pašić, predsjednica udruženja Tattile.

Pripreme za obaranje Guinnessovog rekorda trajale su tri mjeseca. U obaranju rekorda učestvovali su učenici iz Osnovne muzičke i baletske škole "Novo Sarajevo", "BASICS" škole, Osnovne muzičke škole "Mladen Pozajić" i Srenjoškolskog centra Istočna Ilidža.

"To su vrlo talentovani mladi pijanisti koji već sada u svojim biografijama imaju i veliki broj nagrada sa internacionalnih, regionalnih i domaćih takmičenja. Okupili smo se oko te ideje njih 18 učenika, profesorica Nataša Ristić i ja, i nas 20 od septembra do danas svakog vikenda vježbamo na dvosatnim probama", istakla je Pašić.

Na ovaj način, dodala je, žele istaći važnost svoje profesije i promovisati mlade sarajevske umjetnike.

  • AA / Radio Bihać
  • 13.12.2017 - 10:33
  • 250

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI