• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 13:55

SBB USK pozvao premijera Rošića da smijeni njihove ministre

Husein Rošić

Iz kantonalnog odbora SBB-a jučer su se obratili javnosti ističući da je poznato da Skupština USK već duži vremenski period ne funkcionira na principima sporazuma parlamentarne većine, zbog čega SBB i definitivno izlazi iz vlasti u USK. 

"Slijedom takvog ponašanja koje je prešlo sve granice nepoštivanja koalicionog partnera SBB-a u provođenju ažurnijeg i principijelnijeg ponašanja u donošenju odluka i zakona za dobrobit građana USK, klub poslanika SBB-a ne želi više da učestvuje u takvom radu u svojstvu koalicionog partnera", istakli su iz SBB-a.

Ranije izrečena izjava da će SBB u Skupštini USK djelovati kao opoziciona stranka je, kako su kazali, tačna i ovog puta su je potvrdili. Napomenuli su da SDA ima dovoljno mogućnosti da napravi novu parlamentarnu većinu te da izlazak SBB-a iz parlamentarne većine i participacije u Vladi neće napraviti nikakvo remetilačko stanje u USK.

"Klub poslanika SBB-a na ovaj način želi pokazati da neće više podržavati sadašnju Vladu kao ni ministre koji obnašaju te funkcije ispred SBB-a, a obzirom da se radi o svjesnim članovima za koje smatramo da prate generalnu politiku SBB-a, nadamo se da će s tim u skladu i postupiti, te i ovim putem pozivamo premijera da ih razriješi", istakli su iz ove stranke.

SBB u Vladi USK trenutno ima dva ministra, Muhameda Ramića, ministra nauke, kulture i sporta i Jasmina Burnića, ministra za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša. Za sada nije jasno da li će ministri podnijeti ostavku, što je jednostavnija opcija za definitivan izlazak iz vlasti ove stranke, ili će prenijeti pritisak na premijera Huseina Rošića (SDA), očekujući da ih on smijeni.

Podsjećamo, skupštinsku većinu i jedinu zvaničnu koaliciju u Unsko-sanskom kantonu do sada su činile SDA i SBB, dok su DF i Laburistička stranka "nezvanično" i kroz instaliranje "ministara eksperata", kao i brojnim kadrovskim raspodjelama i političkim imenovanjima, evidentno bile dio većine.

Doduše, SDA uz trenutnu podršku poslanika DF-a i Laburističke stranke i dalje ima, barem minimalnu, većinu u Skupštini USK, a da li će tako i ostati, pokazat će naredni period.

  • klix.ba / Radio Bihać
  • 25.10.2017 - 08:35

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI