• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -4 °C
  • Subota, 23.02.2019 - 11:51
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Skuplje autobusne karte kao posljedica Zakona o akcizama

Autobusne karte u Unsko-sanskom kantonu od danas poskupljuju u skladu sa rastom cijena goriva, potvrđeno je za Klix.ba iz Udruženja autoprijevoznika USK.

Na nova poskupljenja koja se javljaju kao posljedica većih cijena naftnih derivata nismo morali dugo čekati. Prijevoznici u Unsko-sanskom kantonu povisuju cijenu svojih usluga napominjući da su na to bili prisiljeni.

"Zakon o akcizama je usvojen i nama koji se bavimo prijevozom to je značajan teret. Mi nismo podigli cijene sve dok akcize nisu stupile na snagu", kazao je za Klix.ba predsjednik Udruženja Ismet Salešević.

On je istakao da su prijevoznici odlučili podići cijene u skladu sa zakonom.

"Benzinske pumpe su na perfidan način, dan prije poskupljenja, podigli cijene goriva sa 1,96 KM na 2,01 KM, a na dan poskupljenja za još najavljenih 18 feninga sa PDV-om. Tako je gorivo poskupjelo više od 20 feninga. U tom postotku rast će i cijene naših usluga, čak i nešto manje", rekao je Salešević.

To u praksi znači da će prijevoz u USK poskupjeti za otprilike 10 posto. Kako Salešević ističe, porast nije toliko drastičan, a na pojedinim dnevnim relacijama cijene autobuskih karata bit će više za 0,5 KM do 1 KM.

"Broj putnika, što znači i visina prihoda, u odnosu na prije nekoliko godina opali su drastično, a cijene goriva su kontinuirano rasle. S obzirom na to da mi i dalje radimo posao na istim relacijama, bili smo prisiljeni ili zaustaviti posao ili povisiti cijene", istakao je Salešević.

Podsjećamo, od 1. februara na snagu je stupio Zakon o akcizama kojeg je Parlamentarna skupština BiH usvojila polovinom decembra prošle godine.

  • klix.ba / Radio Bihać
  • 07.02.2018 - 08:28
  • 262

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI