• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 12:43

Štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama

_
_

U novu školsku godinu bez definisanih radnih prava, ...

Nastava u osnovnim i srednjim školama na podučju USK, prekinuta je danas na sat vremena zbog štrajka, koji je organiziran ponajprije zbog nepotpisivanja granskog kolektivnog ugovora, na što se Vlada USK obavezala posljednjim Sporazumom koji je potpisan sa Sindikatom u junu mjesecu.

Zehra Hadžić, predstavnica uposlenih u osnovnom obrazovanju, danas je na konferenciji za novinare istaknula da se u novu školsku godinu ulazi bez definisanih radnih prava, što je dovoljan razlog za generalni štrajk, a ne samo za štrajk upozorenja. Samir Fajić, predstavnik uposlenih u srednjem obrazovanju, rekao je danas da jedino zaposleni u obrazovanju među svim budžetskim korisnicima nemaju potpisan kolektivni ugovor.

Još jedan od razloga za organiziranje štrajka upozorenja je kršenje Pravilnika o tehnološkom višku. Kako je rekla Hadžić, direktorima je ostavljeno na volju da bez konkursa zovu koga hoće da odrađuju predavanja na koja nisu raspoređeni stalno zaposleni nastavnici.

U slučaju da pregovori ne rezultiraju postizanjem sporazuma, Sindikat će poduzeti oštrije mjere koje im stoje na raspolaganju, ne isključujući ni generalni štrajk kao posljednju opciju. U školske klupe na području USK danas je sjelo oko 30.000 učenika.

  • Radio Bihać
  • 04.09.2017 - 14:34

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI