• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 15:45

Studentska perspektiva razvoja računovodstva i revizije u BiH

Konferencija studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Bihaću

Danas je u Bihaću održana Konferencija studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Bihaću, na temu Studentska perspektiva razvoja računovodstva i revizije u BiH.

Studenti Dželal Kadić i Emil Pajazetović imali su nimalo lak zadatak da ukažu na specifičnosti revizije privatizacije u BiH i odgovore na ključno pitanje - zašto ona ide tako sporo.

Kako su pojasnili, nedostaje revizora koji bi aktivno radili na procesu revizije, ali nedostaje i dokumentacije, jer nadležni organi nisu voljni da daju svu dokumentaciju koja je potrebna revizoru kako bi se na vrijeme provela revizija.

Danas održana Konferencija studenata je rezultat nastojanja Ekonomskog fakulteta da studente animira da se počnu baviti naučno-istraživačkim radom.

Dijana Vuković, docent na Ekonomskom fakultetu, kaže da je predajući predmet Revizija finansijskih izvještaja, uočila da studentima nedostaje znanja iz pisanja naučnih i stručnih radova. Radovi koji su danas prezentirani, kako kaže docentica Vuković, su kvalitetni naučni radovi koji će biti objavljeni u naučnim i stručnim publikacijama u BiH sa međunarodnom recenzijom.

Mirela Dervić, dekanesa Ekonomskog fakulteta u Bihaću, kao još jedan od ciljeva današnje Konferencije, ističe povezivanje oblasti finansija sa menadžmentom i poduzetništvom, kako bi se stvorilo bolje poslovno okruženje.

Ibrahim Okanović, koji je 16 godina bio generalni revizor u Uredu za reviziju FBiH, pratio je danas izlaganje studenata. Prema njegovim riječima, revizori urade svoj posao, otkriju radnje koje nisu u skladu sa zakonom, napišu izvještaj, koji onda u parlamentu bude zaustavljen.

  • Radio Bihać
  • 09.01.2018 - 14:13

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI