• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 07:19

The Guardian: Orhanu Pamuku titula u Sarajevu uskraćena zbog pritiska iz Turske

Nakon što je Gradska uprava Grada Sarajeva povukla odluku o imenovanju književnika Orhana Pamuka počasnim građaninom Sarajeva, ugledni britanski list The Guardian piše kako je piscu titula uskraćena zbog pritiska iz Turske.

Pamuka je nominovala Izdavačka kuća Buybook, koja je predložila da nobelovac bude počasni građanin Sarajeva, i to uoči njegove planirane posjete glavnom gradu BiH ovog proljeća. Naime, Pamuk je trebao raditi na scenariju o ratu u BiH, piše britanski list.

Prema riječima direktora Buybooka Damira Uzunovića, sedmočlana Komisija za izbor i imenovanje Gradskog vijeća je prvobitno jednoglasno izglasala da Pamuk dobije počasno priznanje, dok se na drugom glasanju desio preokret jer su četiri člana Komisije glasala protiv uručivanja priznanja turskom književniku, piše Guardian.

"Objašnjenje Komisije je bilo da Orhan Pamuk skoro ništa nije uradio za Sarajevo. Neki članovi vladajuće stranke su procijenili da bi nagrađivanje Pamuka moglo prouzrokovati ljutnju vlade Turske, a ovu priliku su iskoristili kako bi poslali poruku Pamuku - da nije dobrodošao u Sarajevo", kaže Uzunović.

Istakao je kako je Pamuk jedan od najvažnijih savremenih pisaca i da niko od trenutnih nobelovaca do sada nije posjetio Sarajevo.

Pročitajte i:

"Pamuk je zasigurno jedan od najčitanijih i napoznatijih pisaca u BiH, a Buybook, kao njegov ekskluzivni izdavač za našu zemlju, pozvao je Pamuka da posjeti Sarajevo nekoliko puta", dodao je Uzunović.

Pamuk je kontraverzna ličnost u Turskoj, gdje se suočavao i sa zatvorskom kaznom zbog "vrijeđanja turske prirode", piše Guardian. Podsjećajući na pisanja AFP-a, britanski list dalje navodi kako je Bakir Izetbegović, predsjednik vladajuće stranke u BiH, blizak turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Guardian dalje prenosi i reakcije Samira Fazlića, vijećnika Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva, te Malika Garibije, predsjednika SDP-a BiH Stari Grad, na uskraćivanje titule Pamuku.

"Rezultat drugog kruga glasanja je uslovljen Pamukovom protivljenju politici turskog predsjednika", kazao je Fazlić, dok Garibija ističe kako "oni na vlasti trebaju biti gradski oci, a ponašaju se kao maćehe Erdoganove varoši".

Na svoj upit, iz Ureda gradonačelnika Sarajeva, Guardian nije dobio nikakav odgovor, napominje britanski list.

  • oslobodjenje.ba / Radio Bihać
  • 21.02.2018 - 08:40

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI