• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    0 °C
  • Petak, 18.01.2019 - 16:49
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Turistička zajednica USK mora iseliti iz prostora u kojem je smještena

Vlasnik zbog neplaćanja najma traži iseljenje

Uposlenici Turističke zajednice USK do kraja ove sedmice moraće napustiti prostorije u kojima rade već 15 godina. Međutim, ovo je samo jedan od mnogobrojnih problema, koje TZ USK kao institucija i njeni uposlenici imaju.

Turistička zajednica radi od 1997. godine. Uposlenici, na čelu s direktoricom Jasminkom Šuško, tvrde da je taj rad bio izuzetno kvalitetan, a kao posljedica takvog rada, broj turista na području USK svake godine je rastao za otprilike 20%. Agonija je počela prije otprilike dvije godine, kada je Turistička zajednica ostala bez sredstava za finansiranje i u ovom periodu, pet uposlenika nije dobilo čak 15 ličnih dohodaka. Zbog toga su ostali i bez zdravstvenog osiguranja, a uskoro bi trebali ostati i bez prostorija, odnosno osnovnih uslova za rad. Naime, vlasnik prostorija, zbog neplaćanja najma u dužem vremenskom periodu pokrenuo je zakonsku proceduru za iseljenje. Direktorica Šuško kaže da ne zna gdje će smjestiti namještaj i opremu, a registratore sa službenim dokumentima će ponijeti kućama.

Šuško tvrdi da se izvještaji i planovi Turističke zajednice redovno šalju resornom ministarstvu, no istih nema na sjednicama kantonalne skupštine, pa se namjerno ili ne, stvorio privid kako Turistička zajednica niti postoji niti radi. Kantonalnim zakonom o turizmu, koji je usvojen prije gotovo godinu dana predviđeno je formiranje nove turističke zajednice, koja bi trebala preuzeti prava, obaveze i uposlenike iz stare, no zakon se još uvijek ne provodi. U Turističkoj zajednici upiru prstom i u kantonalni inspektorat, koji prema njihovim riječima ne može ili neće da dovede u red naplatu turističke takse. Finansijski savjetnik u TZ USK Mirsad Kozličić, kaže da je finansijskoj policiji dostavio pismeni akt, u kojem je naveo najveće utajivaće tursitičke takse na području grada Bihaća, sa potrebnim dokazima.

Cijelu situaciju sa neprijavljivanjem gostiju i neplaćanjem turističke takse, Kozličić ilustrira podatkom da jedan turistički objekat u MZ Stijena uplaćuje čak 10 puta više takse od pojedinih hotela u centru Bihaća.

  • Radio Bihać
  • 08.03.2018 - 08:55
  • 708

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI