• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    5 °C
  • Četvrtak, 17.01.2019 - 22:12
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Tužilaštvo USK traži da se predmet "Šantić" delegira drugom sudu

Osumnjičeni ostaju na slobodi do daljnjeg

Tužilaštvo USK uputilo je jučer pismeni prijedlog Vrhovnom sudu Federacije BiH da delegira predmet Hamdija Abdić i drugi nadležnom sudu na prostor nekog drugog kantona, potvrđeno je za Klix.ba.

Nakon što je prije nekoliko dana Krivično vijeće Kantonalnog suda u Bihaću ukinulo prvostepenu odluku sudije za prethodni postupak u predmetu ubistva generala HVO-a Vlade Šantića, u Kantonalnom sudu u Bihaću jučer je održano ročište za ponovno odlučivanje o prijedlogu Tužilaštva USK za određivanje pritvora prema osumnjičenima Hamdiji Abdiću, Dedi Karabegoviću, Jasmiru Topalu, Ramizu Bajramoviću i Enveru Keranoviću koji se sumnjiče da su počinili krivično djelo ubistva generala Šantića.

Zahtjev Tužilaštva USK da se iz postupka izuzme sudija za prethodni postupak Reuf Kapić, odbijen je jučer od strane Kantonalnog suda. Tužilaštvo je nakon toga dostavilo novi prijedlog. Ovaj put, upućen je pismeni prijedlog Vrhovnom sudu FBiH da "zbog važnih razloga delegira drugi stvarno nadležan sud na prostoru drugog kantona da postupa u ovoj krivično-pravnoj stvari".

Kako je za Klix.ba potvrdio Husein Huzeirović, tužilac Tužilaštva USK u ovom predmetu, osumnjičeni ostaju na slobodi do daljnjeg, te se sada čeka očitovanje Vrhovnog suda FBiH po pitanju zahtjeva Tužilaštva USK. 

Podsjećamo, Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović uhapšeni su po nalogu Tužilaštva USK 11. decembra zbog sumnje da su počinili krivično djelo ubistva generala HVO-a Vlade Šantića koje se desilo u noći s 8. na 9. mart 1995. godine u Bihaću.

Dan kasnije, Tužilaštvo USK zatražilo je određivanje mjere pritvora osumnjičenima zbog sumnje da bi mogli utjecati na istragu i da bi njihovim puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti, no Kantonalni sud u Bihaću odbio je taj zahtjev, nakon čega su pušteni na slobodu. Ipak, 18. decembra Krivično vijeće Kantonalnog suda u Bihaću ukinulo je prvobitno rješenje, a predmet je ponovo vraćen sudiji za prethodni postupak.

  • klix.ba / Radio Bihać
  • 26.12.2017 - 08:53
  • 495

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI