• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 13:38

U Bihaću obilježen Svjetski dan voda

Prvi put se ove godine uključio i Fakultet zdravstvenih studija

U obilježavanje 22. marta Svjetskog dana voda, prvi put se ove godine zvanično uključio i Fakultet zdravstvenih studija u Bihaću. Adnan Ćehajić, prodekan za nastavu i studentska pitanja, ističe da danas počinje desetljeće borbe za održivi razvoj i integrirano upravljanje vodama, o čemu je prije dvije godine odluku donijela Organizacija UN-a.

Na Fakultetu zdravstvenih studija u Bihaću održano je danas predavanje o značaju vode i zaštiti vodnih resursa, te prezentiran stručni rad studenica 3. godine ovog Fakulteta Ahmedine Hodžić i Almine Kudić, na temu ugroženosti izvorišta Klokota, kao posljedica međudržavnog ekološkog problema.

Studentice su se bavile već poznatim problemom sedamnaestog plitvičkog jezera u Republici Hrvatskoj, koje je zapravo jedna velika fekalna jama, čiji sadržaj podzemnim putevima dolazi do izvorišta Klokota.

Kako su pojasnile studentice, 2005. godine je urađeno trasiranje puta kojim zagađena voda ugrožava Klokot, tako što je u sedamnaesto plitvičko jezero ubačena boja, koja se nakon svega 20 dana pojavila u izvoru Klokota. Njihov rad je prikazan i na nedavno održanom Prvom susretu zaštite okoliša u Splitu.

  • Radio Bihać
  • 22.03.2018 - 14:36

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO