• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Utorak, 19.03.2024 - 08:36

U Hrvatskoj predstavljen lijek za leukemiju

U Hrvatskoj je predstavljena prva u svijetu odobrena genska terapija za leukemiju, koja se sastoji od virusa HIV-a, piše Index.hr.

Riječ je o revoluciji u liječenju leukemije kod djece i mladih do 21 godine života, a lijek bi iduće godine trebalo da dođe i na evropsko tržište nakon što ga odobri Evropska agencija za ljekove.

U Americi se ova terapija koristi posljednjih pet godina, a malena Nora Šitum jedna je od prvih koja je trebalo da je primi.

Otputovala je u Filadelfiju, međutim, stanje joj se, nažalost, pogoršalo i nije je mogla primiti.

Njeni roditelji Đana Atanasovska i Ivica Šitum, koji vode Fondaciju “Nora Šitum”, sad su u Zagreb doveli američkog ljekara dr. Richarda Aplenca iz Dječje bolnice u Filadelfiji, koji je prvi put u Hrvatskoj predstavio revolucionarnu terapiju u liječenju uznapredovale leukemije.

Hrvatski portal Index.hr razgovarao je sa dr. Aplencom, koji je u Filadelfiji bio s Norom, ali njoj se stanje pogoršalo te nije mogla primiti ovu terapiju. Međutim, terapija je pokazala dobre rezultate, i to kod 60 posto pacijenata koji su je primili.

“Emily Whitehead iz SAD prva je djevojčica na svijetu koja je prije pet godina primila ovu imunoterapiju koja se zove CART-T imunoterapija. Emili je bolovala od leukemije, a sad ima 12 godina i zdrava je djevojčica. Do sada smo u našoj bolnici u Filadelfiji ovu terapiju primijenili na oko 120 djece, dok je ukupan broj djece u SAD koja su liječena ovom imunoterapijom oko 300”, rekao je doktor Aplenc.

Prema njegovim riječima, ona se daje djeci kojoj se leukemija vratila, imali su recidiv te bolesti i nijesu više mogli primiti nijednu drugu terapiju kao što je hemoterapija ili zračenje. U ovoj CART T terapiji koristi se genski modificiran virus HIV-a, koji reprogramira pacijentove ćelije tako da one napadnu leukemiju.

“Više od 50 posto, odnosno oko 60 posto djece koju su liječili ovom metodom je u remisiji, što znači da im se bolest nije više vraćala. Ova CART T terapija će, najvjerovatnije, osvojiti i Nobelovu nagradu jer ima najbolje šanse za tako nešto s obzirom na to da se radi o zaista revolucionarnoj metodi”, rekao je za Index.hr dr. Aplenc.

Na tu temu je govorio i doc. dr. sc. Robert Likić iz Zavoda za kliničku farmakologiju KBC-a Zagreb, koji je isto rekao da će ovaj lijek vjerojatno osvojiti Nobelovu nagradu jer je, kako kaže, “sveti gral kod bolesti leukemije”.

Za kraj je dr. Aplenc rekao da se nada kako će ovu terapiju moći primati i djeca u Hrvatskoj nakon što sljedeće godine bude odobrena od Evropske agencije za ljekove.

  • oslobodjenje.ba / Radio Bihać
  • 23.05.2018 - 09:50

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO