• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -2 °C
  • Subota, 23.02.2019 - 12:57
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Ubistvo trogodišnjaka iz Bihaća koje je potreslo region

Suđenje monstruoznoj majci daleko od očiju javnosti

U Županijskom sudu u Puli održano je pripremno ročište Kjari Pašić (Chiara, 32) i maloljetnoj Marijani L. (14), koje su optužene za svirepo ubistvo Kjarinog trogodišnjeg sina D. P. u maju prošle godine u Puli. Dječak je bio državljanin BiH i rođen je u Bihaću. Početak suđenja zakazan je za 19. januar i bit će zatvoreno za javnost. 

Prikupljeni dokazi

Obje su pred sutkinju Gabrijelu Marčetu-Ferić dovedene iz pulskog zatvora, u kojem su pritvorene od stravičnog zločina. Maloljetnicu koja je bila štićenica Doma za odgoj djece i mladeži u Puli u brani advokat Pavle Peršić, dok Kjaru Pašić zastupa branilac Davor Štorga. Pripremno ročište bilo je zatvoreno za javnost. Dogovoreno je što će se od dokaza izvoditi u postupku.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Hrvatske završilo je stručni nadzor nad Centrom za socijalnu skrb u Puli, koji je bio zadužen za slučaj Denisa Pašića, dječaka iz Bihaća koji je u maju prošle godine svirepo ubijen u Puli.

Dijete ugušeno

Mališana je zadavila i u more bacila njegova majka Kjara Pašić, državljanka Hrvatske, protiv koje je podignuta optužnica za ovaj monstruozni zločin. Uskoro joj počinje suđenje u Županijskom sudu u Puli.

Tamošnje ministarstvo, potaknuto ubistvom nedužnog dječaka, stavilo je pod lupu pulski Centar za socijalnu skrb. Otkriveni su brojni propusti u radu ove ustanove, odnosno da socijalni radnici nisu poduzeli zakonom omogućene mjere da bi se dječak zaštitio. Među najvećim greškama bila je ta što Centar nije provjerio navode Rite Rojnić, Kjarine majke, koja je upozoravala da joj je kćerka psihički bolesna.

Utvrđeno je i da su mjere za zaštitu dječaka poduzimane nepravovremeno. Iako im je Kjara ispričala da se nalazi u teškoj situaciji te da je nezaposlena, dok joj je suprug u zatvoru, Centar nije provjerio u kakvim je uvjetima živio ubijeni dječak.

Tijelo bacile u more 

Kjara Pašić i Marijana L. su 23. maja prošle godine, zajedno i prema dogovoru, u stanu na adresi Akvilejski prilaz u Puli ugušile dječaka, a zatim su tijelo odnijele do obale mora bivše kasarne "Vallelunga" i tamo ga bacile u more. Državno odvjetništvo obustavilo je istragu protiv Ademija Burima (29), hrvatskog državljanina, koji je, također, hapšen zbog krivičnog djela neprijavljivanje krivičnog djela.

  • avaz.ba / Radio Bihać
  • 17.01.2018 - 09:43
  • 424

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI