• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -6 °C
  • Subota, 23.02.2019 - 06:01
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Uspješno odrađena Prva IT konferencija u Bihaću

Predavanja pratilo 160 polaznika

Rast IT sektora se može postići samo ako se uloži više napora u obrazovanje IT kadra, ...

U Bihaću je jučer održana Prva IT konferencija pod nazivom BeIT, na kojoj se govorilo o najaktuelnijim temama iz svijeta tehnologije - Big Data, Video igre, Cloud Computing, digitalne transformacije, Interet of Things (IoT).

Osim toga predstavljeni su i potencijali koje IT industrija u Bosni i Hercegovini ima, pa je tako poslana poruka obrazovnim ustanovama, vlastima i mladim ljudima da je to sektor u kojem će u budućnosti biti sve više radnih mjesta. U BiH trenutno ima oko 400 IT kompanija koje zapošljavaju oko 3.500 inžinjera, ali bi taj broj, s obzirom na kretanja i potražnju tržišta, mogao biti i značajno veći.

Ipak, poruka je konferencije, rast ovog sektora moguće je postići samo ako se uloži više napora u kvalitetnije obrazovanje IT kadra, prema potrebama industrije. U sklopu konferencije je održana i panel diskusija koja je spojila predstavnike obrazovnih ustanova, gradske vlasti i industrije. Diskusija je pokazala da IT ne treba gledati kao zaseban sektor, već da IT učestvuje u svim sferama života i da je važno da se sa svih nivoa vlasti usmjeri više energije u jačanje ovog sektora. Univerzitet u Bihaću bi se trebao staviti na raspolaganje uvođenjem novih studijskih programa i smjerova, prema potrebama tržišta i u skladu sa trenutnim zakonskim okvirima.

Konferencija je zatvorena podjelom nagrada i porukom da ovom gradu treba više događaja koji povezuju i inspirišu ljude.

  • Radio Bihać
  • 11.05.2018 - 10:49
  • 286

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI