• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    0 °C
  • Petak, 18.01.2019 - 17:27
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Utvrđen identitet osobe koja je bacila bombu na američku ambasadu

Odlikovani vojnik SRJ bacio bombu na američku ambasadu u Podgorici

Nezvanično se saznaje da je riječ o Daliboru Jaukoviću, dobitniku medalje za zasluge u oblasti odbrane i bezbijednosti SR Jugoslavije., ...

Crnogorska policija potvrdila je identitet napadača, koji je noćas bacio bombu na ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, navodeći samo njegove inicijale D.J.

Neposredno nakon počinjenja krivičnog dela, 43-godišnji crnogorski državljanin razneo se bombom nedaleko američkog diplomatskog predstavništva.

No, podgorički mediji kasnije su objavili kako napadač nije počinio samoubistvo, nego se slučajno ubio prerano aktiviravši drugu bombu.

Procene istražilaca i bezbednosnih službi govore da je bacio prvu bombu na ambasadu, a potom se nespretnošću ubio prilikom pokušaja aktiviranja druge bombe koja ga je slučajno ubila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore na vanrednoj konferenciji za novinare potvrdilo je da do sada nije registrovan kao počinilac krivičnih dela.

"Brzom i efikasnom akcijom utvrđen je identitet lica za koje se sumnja da je aktiviralo bombu M-75, a potom na 30-ak izvršilo samoubistvo takođe aktiviranjem bombe", navedeno je u Upravi policije.

Nezvanično se saznaje da se radi o Daliboru Jaukoviću, koji je rođen u Kraljevu, u Srbiji, a koji je živeo u Podgorici, javila je Milica Marinović, reporterka Al Jazeere.

Istražioci su rekli da se, zajedno sa agentima FBI-ja, radi na proveri društvenih mreža koje je prethodno koristio napadač.

O tome da li je radio sam, šta mu je motiv, niti da li je reč o terorističkom delu, tužilaštvo i policija nisu mogli govoriti "u cilju zaštite istrage".

 

Nekadašnji pripadnik jugoslovenske vojske

Prema saznanjima do kojih je došla Al Jazeera, napadač je živeo u Podgorici, zajedno s bratom i majkom. Upravo je brat taj koji ga je identifikao nakon autopsije.

"Riječ je o vojniku koji je nekada služio u JNA", kazala je Marinović. "Pregledom njegovog Facebook profila može se vidjeti da je bio dobitnik medalje za zasluge u oblasti odbrane i bezbjednosti Savezne Republike Jugoslavije tokom bombardovanja NATO snaga 1999. godine. Plaketu je potpisao tadašnji predsjednik Slobodan Milošević".

Sudeći po objavama na Facebooku, Jauković je bio protivnik ulaska Crne Gore u NATO. Crna Gora je postala 29. članica Alijanse još prošle godine.

Policija je prethodno saopštila da je reč o muškarcu, na čijoj se identifikaciji intenzivno radi, kao i na rasvetljavanju čitavog događaja.

"Pola sata poslije ponoći ispred objekta ambasade SAD-a jedno lice je izvršilo samoubistvo eksplozivnom napravom. Neposredno prije samoubistva, lice je sa raskrsnice kod Sportskog centra ubacilo u krug ambasade SAD-a jednu eksplozivnu napravu. Najvjerovatnije je riječ o ručnoj bombi sa kašikom. U toku su uviđaj i identifikacija. Tužilac je na licu mjesta i rukovodi uviđajem. Uprava policije Crne Gore", napisala je Vlada Crne Gore na Twitteru.

Američka ambasada u Podgorici saopštila je da su svi zaposleni u ambasadi bezbedni.

Ambasada SAD je na Twitteru navela da je to utvrđeno posle "internog pregleda".

Zahvalili su se crnogorskoj Vladi na bliskoj saradnji, kao i policiji na profesionalnoj podršci u istrazi incidenta.

  • aljazeera.net / Radio Bihać
  • 23.02.2018 - 09:51
  • 260

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI