• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    7 °C
  • Utorak, 25.09.2018 - 21:21
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Veliko interesovanje za izložbu fotografija "Istanbul Photo Awards 2017" u sjedištu UN-a

Izložba fotografija, otvorena u ponedjeljak u sjedištu Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku, koja je sačinjena od 22 fotografije nagrađene na međunarodnom takmičenju "Istanbul Photo Awards 2017", a koju je po treći put organizovala Anadolu Agency (AA), naišla je na veliko interesovanje.

Izložbu fotografija u New Yorku obišao je i fotoreporter New York Timesa, James Estrin, a u razgovoru s novinarom AA nakon obilaska, istakao kako je impresioniran fotografijama AA izloženim u New Yorku.

"Istanbul Photo Awards je zaista prvorazredno međunarodno takmičenje. Impresioniran sam pričama koje govore ove fotografije", istakao je Estrin.

Naglasio je kako ga je posebno dojmila fotografija francuskog fotoreportera Frederica Lafarguea pod nazivom "Bijeg od ISIS-a".

"Zaista jako lijepa fotografija. Bez direktnog prikazivanja rata i krvi, fotografija jasno pokazuje na koji način se rat odražava i negativno djeluje na ljude", rekao je Estrin.

Izložbu je obišao u predsjednik Koordinacijskog izbornog centra Stranke pravde i razvoja (AK Parti) sa sjevernu Ameriku, Levent Ali Yildiz, koji je istakao kako je vrlo značajno da je AA otvorila izložbu fotografija u sjedištu jedne od najvažnijih svjetskih institucija.

Yildiz je kazao kako su mu se fotografije veoma dopale te je priliku iskoristio i uputio čestitke AA.

Državljanin Turske koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Haluk Gani, rekao je kako izložba fotografija AA u New Yorku predstavlja ponos za sve Turke koji žive u ovoj zemlji.

Gani je dodao kako je zadovoljan što je imao priliko pogledati vrlo kvalitetne fotografije u vezi s borbom protiv ISIS-a, ali i vezano za dešavanja u toku pokušaja puča u Turskoj od 15. jula 2016. godine.

- Istanbul Photo Awards 2017 -

Za fotografiju godine na trećem međunarodnom takmičenju "Istanbul Photo Awards" među pristiglih 25.000 fotografija izabrana je "Bijeg od ISIS-a", koju je u Iraku za "Paris Match" snimio Francuz Frederic Lafargue.

Aris Messins za serijal fotografija pod nazivom "Smrt u Sredozemnom moru" koji je snimio za AFP, najbolji je u kategoriji "serijskih vijesti".

Fotografija "Ispod površine" Adama Prettyja, koju je snimio za Getty Images, izabrana je za najbolju u kategoriji "pojedinačni sport", a serijal fotografija Patricka Smitha, također za Getty Images, izabran je za najbolju u kategoriji "timski sportovi".

U kategoriji "serijskih portreta" pobjednica je Mary Gelman za seriju fotografija o ženama žrtvama.

"Hranjenje siročadi orangutana", Kemala Jufrija izabrana je za najbolju u kategoriji "serija priroda i okolina", dok je fotografija "Golf teren Papwa Sewgolum" Johnnyja Millera snimljena za Millefoto proglašena za najbolju u kategoriji "pojedinačna fotografija prirode i okoline".

Nagradu za najboljeg "mladog fotoreportera" freelanceru u Gazi Hosamu Salemu donijela je fotografija "Ulični trening u Gazi".

Izložba će biti otvorena do 27. oktobra, a prijave za "Istanbul Photo Awards 2018." će početi 1. novembra i zahtjevi se mogu slati do 31. januara naredne godine.

  • AA / Radio Bihać
  • 20.10.2017 - 10:55
  • 74

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI