• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    0 °C
  • Petak, 18.01.2019 - 16:53
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Vlada USK odlučila o dodjeli koncesija za proizvodnju električne energije

60% koncesionih naknada ide u budžete Grada Bihaća i Općine Bosanska Krupa

Hidro-centrala u Kostelima

Kanton oštećen za najmanje 2 miliona maraka, zbog nenaplaćenih koncesionih naknada za proizvodnju električne energije, ...

Vlada USK je danas usvojila Odluku o privremenom finansiranju Kantona, o kojoj će sutra konačno odlučiti Skupština USK. Sutra bi se na sjednici Skupštine trebalo odlučivati i o rebalansu budžeta za 2017. i o Nacrtu budžeta za 2018. godinu.

Vlada je danas donijela i Odluku o pokretanju postupka za dodjelu koncesija putem samoinicijativne ponude za korištenje izgrađenih objekata za proizvodnju električne energije.

Kako je rekao Samir Sedić, kantonalni ministar privrede, radi se o samoinicijativnoj ponudi Elektroprivrede BiH, koja je dostavljena u oktobru mjesecu. Ponuda je po proceduri koju propisuje Zakon o koncesijama USK, upućena lokalnim zajednicama – Gradu Bihaću i Općini Bosanska Krupa, pošto se koncesiona dobra nalaze na njihovom području.

Gradsko vijeće Bihać i Općinsko vijeće Bosanska Krupa su dali saglasnost za pokretanje postupka dodjele koncesije, koja se odnosi na korištenje izgrađenih objekata za proizvodnju električne energije u Kostelima i na rijeci Krušnici.

Propustom bivših vlada, Kanton je od 2010. do 2017. godine oštećen za najmanje 2 miliona maraka, zbog nenaplaćenih koncesionih naknada za proizvodnju električne energije korištenjem prirodnih vodotoka. Oštećene su i pomenute lokalne zajednice jer su prema Zakonu imale pravo na čak 60% koncesionih naknada, po ovom osnovu.

Vlada je danas odlučila izdvojiti i dodatnih 100.000 KM za završetak boračke zgrade u Bihaću.

  • Radio Bihać
  • 21.12.2017 - 15:13
  • 485

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI