• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Utorak, 19.03.2024 - 09:10

Voda za sve

U Bihaću održan seminar o pravilima izgradnje, legalizacije i upravljanja seoskim vodovodima

U Sanskom mostu su krenuli sa legalizacijom lokalnih vodovodnih sistema koji su ranije bili u vlasništvu mjesnih zajednica., ...

Danas je u Bihaću održan seminar o pravilima za izgradnju, legalizaciju i upravljanje lokalnim seoskim vodovodima u Bosni i Hercegovini, čiji su polaznici bili predstavnici lokalne uprave i komunalnih predeuzeća. Seminar je organizovan u okviru projekta "Voda za sve" koji finansira EU, a realizuju udruženja Centar za menadžment, razvoj i planiranje - MDP Inicijative iz Doboja i Aquasan mreža u B&H iz Bihaća.

Direktorica projekta „Voda za sve“ Snežana Mišić, ističe da 65% lokalnih vodovoda koji su bili predmet istaživanja u ovom projektu, nema upotrebnu dozvolu. Prema podacima iz entitetskih strategija upravljanja vodama, oko 40% stanovništva BiH oslanja se na seoske sisteme vodosnabdijevanja, kao što su vlastiti bunari, vrela ili izvori površinskih voda. Ti sistemi najčešće nemaju osiguran redovan stručni nadzor, pa se u praksi nailazi na mnoge probleme.

Cilj projekta „Voda za sve“, koji finansira EU u vrijednosti od oko 184.000 eura, je da se poveća pravedan pristup zdravoj vodi za piće za sve građane naše zemlje.

U Sanskom mostu su krenuli sa legalizacijom lokalnih vodovodnih sistema koji su ranije bili u vlasništvu mjesnih zajednica, kaže Hasib Kumalić referent za vodu i okoliš. Kumalić napominje da su mještani u određenim zajednicama sami izrazili želju da javno komunalno preduzeće iz ove općine, preuzme seoske vodovode.

Pored Bihaća edikacija je organizirana i u Doboju, a učesnicima su predstavljeni najvažniji rezultati istraživanja o postojećem stanju u ovoj oblasti.

  • Radio Bihać
  • 09.10.2017 - 15:06

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO