• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    12 °C
  • Petak, 22.03.2019 - 11:40
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Za novu cestu Bihać-Bosanska Krupa izdvojeno 8 miliona maraka

Završiti konekciju od Malog Luga do Čavkića, sanirati klizišta i postaviti drugi sloj asfalta

Izgradnja magistralne ceste Bihać-Bosanska Krupa traje već nekoliko decenija i do sada je izgrađeno, ali ne i u potpunosti završeno, svega 12,5 km. Vlada FBiH za ovu je cestu u 2018. godini planirala osam miliona maraka i sa ovim iznosom može se završitit prva faza projekta. Prema jučerašnjoj izjavi Deda Pjanića, izvršnog direktora JP Direkcija cesta Federacije, može se završiti konekcija od Malog Luga do Čavkića, uključujući sanaciju klizišta i drugi sloj asfalta na ovih 12 km. Ovim bi se povezala glavna sela koja administrativno pripadaju gradskoj upravi Bihaća.

Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, naglasio je jučer na sastanku sa kantonalnim premijerom Huseinom Rošićem, da magistralna cesta Bihać-Bosanska Krupa treba biti prioritet.

 

Križanjem nadležnosti, struka pravdâ sporost

Izgrađeni dio ceste Bihać-Bosanska Krupa je još uvijek kategoriziran kao regionalna cesta, pa se zbog toga ova dionica dosad nije održavala kako treba. Federalna direkcija nije imala za to zakonsku mogućnost, a nije imala ni obavezu, tako da je ova investicija od 6 miliona maraka bila nezaštićena, pojašnjava Dedo Pjanić, direktor JP Direkcija cesta Federacije. Novom kategorizacijom cesta u Federaciji, ovaj problem će biti riješen.

Dodatni kamen spoticanja mogla bi biti eksproprijacija zemljišta i to prvenstveno zbog nedovoljne informiranosti mještana. Direkcija za ceste Federacije je preuzela obavezu da eksproprisano zemljište pravično nadoknadi, a u slučaju da neki od vlasnika ne bude zadovoljan iznosom, konačnu odluku će u svakom pojedinačnom slučaju donijeti sud.

Za kompletan završetak radova potrebno je 56 miliona maraka. Ove godine za krajiške ceste federalna vlada je izdvojila mnogo više sredstava nego dosad. Ipak, ovim tempom izgradnja magistralnog puta Bihać-Bosanska Krupa trajat će jos šest godina.

  • Radio Bihać
  • 20.02.2018 - 12:47
  • 815

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI