• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Utorak, 19.03.2024 - 04:36

Zuckerberg se pred Evropskim parlamentom izvinio zbog propusta

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg svjedočio pred Evropskim parlamentom

Mark Zuckerberg

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg svjedočio je pred Evropskim parlamentom (EP) te se tom prilikom izvinio zbog grešaka i propusta u zaštiti korisničkih podataka na društvenoj mreži Facebook, javlja Anadolu Agency (AA).

"Nismo u najširem smislu preuzeli odgovornost. To je bila greška i zbog toga se izvinjavam", rekao je Zuckerberg, dodajući da je u kompaniji Facebook sigurnost vrlo važno pitanje.

"Dopustite da vam objasnim šta radimo po pitanju sigurnosti nakon grešaka s Cambridge Analyticsom. Aplikacija će uzimati manje podataka, a ukoliko je koristite tri mjeseca aplikacija će prestati prikupljati podatke", kazao je Zuckerberg.

Obećao je da će do kraja 2020. godine zaposliti još ljudi i nastaviti investirati u Evropu kako bi povećali stepen sigurnosti.

Zastupnik iz bavarske konzervativne stranke Manfred Weber je istakao da je lijepo što je Zuckerberg uputio izvinjenje te je postavio pitanje da li je moguće razbiti monopol Facebooka.

Zuckerberg je na to odgovorio kako Facebook djeluje u prostoru u kojem je konkurencija vrlo visoka.

"Čini mi se da svaki dan dolaze neki novi konkurenti i mi se želimo stalno razvijati kako bismo i dalje ostali relevantni" kazao je Zuckerberg.

Šef kluba kluba zastupnika ALDE-a Guy Verhofstadt upitao je Zuckerberga o odnosu Facebooka s izborima.

"Ne želimo da se bilo ko miješa u izbore kao Rusi u američke predsjedničke izbore. U tom smislu gradimo nove alate, sarađujemo s izbornim komisijama i radimo na povećanju transparentnosti", rekao je osnivač Facebooka.

Podsjetio je i da Facebook danas pruža 6 posto marketinškog prostora u svijetu.

"Jedna vrlo važna stvar je i to što širom svijeta ima 70 miliona kompanija koje koriste Facebook za širenje posla. Stoga je važno ne zaboraviti na to da omogućavamo marketinški prostor i malim kompanijama koji su prije imale samo velike kompanije i to je nešto čime se ponosimo", dodao je.

Ipak, Zuckerberg na većinu pitanja nije odgovorio konkretno i nije odgovorio na sva pitanja.

Evropska unija (EU) je zatražila razgovor vođa političkih grupa EP-a i Zuckerberga nakon izbijanja skandala s Cambridge Analyticom.

Facebook je pogodila kriza povjerenja kod korisnika, oglašivača, uposlenika i investitora nakon što je priznao da su podaci o oko 87 miliona osoba, većinom iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), došli u ruke kompanije Cambridge Analytice. koja ih je iskoristila u političkim kampanjama.

Nakon izbijanja skandala, u SAD-u i u Evropi otvoreno je nekoliko istraga, dok se Zuckerberg nekoliko puta izvinio zbog kršenja privatnosti korisnika društvene mreže Facebooka.

  • AA / Radio Bihać
  • 23.05.2018 - 09:57

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO