• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    12 °C
  • Četvrtak, 23.05.2019 - 19:02
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Akcionim planom Vijeća ministara BiH za migrante predviđeno 1.000.000€

Migrantskom krizom se bavila i Skupština USK

Vlada u ponedjeljak finansijski intervenirala za pripremu toplih obroka. Do kraja sedmice isplatiće još 20.000KM. , ...

Migrantskom krizom bavila se i Skupština USK. Ona je u ponedjeljak usvojila pet zaključaka kojima su resorne ministre, premijera, gradonačelnike i načelnike općina zadužili da koordiniranim djelovanjem situaciju održavaju pod kontrolom. Situacija je teška i treba promptno djelovati, zaključeno je na sjednici Skupštine USK.

Domovi zdravlja, Crveni križ Grada Bihaća i CK USK maksimalno se trude zdravstveno stanje držati pod kontrolom. Kantonalni ministar zdravstva Hazim Kapić kaže da je Ministarstvo već uputilo Međunarodnoj organizaciji za migracije i UNICEF-u zahtjev za finansijsku pomoć od oko 216.000KM.

Vlada USK je u ponedjeljak finansijski intervenirala kako bi se nastavila priprema toplih obroka za migrante. Kako je rekao premijer Rošić, Vlada će do kraja sedmice isplatiti još 20.000KM, jedan dio kantonalnom i jedan dio gradskom Crvenom križu. Danas će Vlada razgovarati i sa predstavnicima organizacija koje migrantima pomažu u Velikoj Kladuši.

Skupština USK traži da se hitno nađe mjesto gdje će migranti biti smješteni i biti pod stalnom kontrolom. Obavezala je resorno kantonalno Ministarstvo, domove zdravlja i Crveni križ, da migrantima omoguće minimalne higijenske uvjete. Premijer Rošić je zadužen da sa resornim ministrima, predsjednicima općinskih i kantonalnog Crvenog križa, načelnicima općina i gradonačelnicima, organizira zajednički sastanak na federalnom i državnom nivou, na kojem bi se pokušala iznaći određena rješenja za ovaj problem.

Još jedan zaključak Skupštine USK odnosi se na Akcioni plan Vijeća ministara BiH i određivanje mjesta USK u njemu. Akcionim planom za smještaj migranata je planirano 1.000.000€, a u naš Kanton od tog iznosa nije došla ni jedna marka.

Prema evidencijama MUP-a, na području USK ove je godine ušlo 2.066 migranata.

  • Radio Bihać
  • 06.06.2018 - 12:56
  • 453

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI