• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 11:43

Aktivnosti Štaba CZ Bihać

Na području Grada Bihaća  u protekla 24 sata potvrđen nije potvrđen novi  slučaj pozitivan na virus COVID-19, čime je broj oboljelih na području grada iznosi sedam osoba, uz jedan smrtni slučaj. Trenutno je u samoizolaciji po riješenjima nadležnih službi na području grada 577 osoba, dok je na području Unsko-sanskog kantona u samoizolaciji se nalazi 2561 osoba.(Napomena: podaci uzeti sa zvaničnih kanala i institucija).

Instalaterski radovi završeni su u izolatoriju Doma zdravlja Bihać koji je opremljen i spreman za funkciju prijema lakše i srednje teških bolesnika oboljelih od koronavirusa sa ukupno 75 kreveta. Uposlenici Dom zdravlja  izvršili su  dezinfekciju svojih terenskih objekata u Kulen Vakufu, Orašacu, Martin Brodu, te centralne zgrade u Bihaću.

Dom zdravlja Bihać tokom protekla 24 sata imali su 406 redovnih intervencija i pregleda. Kada je u pitanju koronavirus, uposlenici Doma zdravlja Bihać uzeli su pet uzorka za slanje u Sarajevo na testiranje. Ispred ZU Doma zdravlja  u funkciji je trijažni punkt koji je postavljen u krugu objekta, radi trijaže svih pacijenata koji ulaze u ovu zdravstvenu ustanovu.

Na području Grada Bihaća u protekla 24 sata evidentirana su dva narušavanja javnog reda i mira, a nije evidentirana niti jedna saobraćajna nesreće. Vatrogasna jedinica Bihać imala je jednu intervenciju i to u MZ Ozimice II( gorio dimnjak).

Uposlenici Matičnog ureda zajedno sa članovima štabova mjesnih zajednica u petak i subotu shodno naredbi Štaba civilne zaštite Grada Bihaća u cilju poštivanja naredbi o zabrani kretanja osoba starijih od 65 godina, započeli su obilazak osoba starijih od 65 godina koje penziju ostvaruju iz inostranstva u cilju ovjeravanja potrebnih punomoći za ostvarivanje iste.

Ovjereno je do sada 150 punomoći u MZ Izačić, MZ Srbljani, MZ Brekovica, MZ Golubić, MZ Sokolac,  MZ Kamenica, MZ Zavalje, MZ Skočaj, MZ Gata, MZ Vrsta, MZ Klokot-Papari, MZ Pokoj, MZ Veliko Založje, MZ Mali Lug, MZ Veliki Lug, MZ Pritoka, MZ Ripač, MZ Jezero-Privilica, a danas (utorak 31. mart) je ovjeravanje punomoći u MZ Orašac, MZ Kulen Vakuf, MZ Martin Brod, MZ Ozimice I, MZ Jezero-Privilica, MZ Jezero-Privilica, MZ Ozimice II, MZ Harmani, MZ Gata, MZ Vrsta, MZ Vedro Polje, MZ Bakšaiš, MZ Hatinac.

Sve osobe starije od 65 godina kojima je potrebna punomoć za ostvarivanje penzija iz inostranstva mogu se obratiti komandantima štabova civilne zaštite u svojoj mjesnoj zajednici radi formiranja evidencije.

Ova obavijest odnosi se isključivo na osobe koje penziju ostvaruju iz inostranstva, dok se instrukcija o načinu i modalitetu podizanja peznzija za osobe starije od 65 godina koje penziju ostvaruju iz BiH očekuje od Federalnog penzijsko-invalidskog zavoda u narednim danima.

NAPOMENA: Punomoć ne znači mogućnost ostvarivanja penzije kod kuće, nego opunomoćavanja druge osobe da penziju u ime penzionera podigne u banci. Punomoći se ne daju članovima štabova civilne zaštite mjesnih zajednica, već isključivo osobama koje penzioner odredi a koje nemaju zabranu kretanja.

Tokom proteklog dana članovi štabova civilne zaštite po mjesnim zajednicama izvršili su redovnu kontrolu osoba kojima su izdata rješenja o samoizolaciji ili zdravstvenom nadzoru zbog preventivne zaštite od koronavirusa COVID-19. Prema izjavama članova štabova mjesnih zajednica Klokot-Papari ( 7 osoba u izolaciji),  Žegar ( 2 osobe u izolaciji), Ripač (10 osobe u izolaciji), Srbljani, Pritoka( 7 osoba u izolaciji), Izačić ( 43 osobe u izolaciji), Hatinac, Orašac ( 21 osoba u izolaciji), Vrsta ( 13 osoba u izolaciji), Kamenica ( 4 osobe u izolaciji), Brekovica ( 28 osobe u izolaciji), Donje Prekounje ( 12 osoba u izolaciji), Gata ( 19 osoba u izolaciji), Ribić-Orljani  ( 7 osoba u izolaciji), Ozimice I ( 13 osoba u izolaciji), MZ Ozimice II ( 3 osobe u izolaciji), Sokolac ( 6 osoba u izolaciji), Vedro Polje,  Luke, Jezero-Privilica( 9 osoba u izolaciji) , Kulen Vakuf ( 1 osoba u izolaciji), MZ Centar (2 osobe u izolaciji), MZ Veliko Založje ( 6 osoba u izolaciji), građani  u samoizolaciji poštuje naredbu Kantonalnog štaba civilne zaštite USK-a. Članovi štabova, istovremeno su u svim mjesnim zajednicama Grada Bihaća obišli su  starije osobe i porodice u stanju socijalne pomoći.

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić  razgovarao  sa predstavnicima javnih kuhinja Imaret i Merhamet, te Crvenog križa Bihać o načinu pomoći socijalno ugroženim osobama na području Gtrada Bihaća za vrijeme stanja nesreće prouzrokovane pandemijom koronavirusa. Javna kuhinja Imaret trenutno ima 180 redovnih i 40 vanrednih korisnika, javna kuhinja Merhamet podijelila je do sada 368 prehrambenih paketa a predviđena je podjela još 200 paketa u narednim danima. Crveni križ Grada Bihaća pripremati će također oboroke za socijalno ugrožene, a Centar za socijalni rad Bihać pored do sada podijeljenih 69 prehrambenih paketa, priprema još 100 paketa za socijalno ugrožene koji se nalaze na evidenciji centra.

JP Veterinarska stanica d.o.o. Bihać  vršila je  dezinfekciju svih prevoznih sredstava koji prevoze   namirnice životinjskog porijekla u unutrašnjem prometu kao i  onih što ulaze iz inostranstva. Izvršena je dezinfekcija javnih ustanova, banaka,  benzinskih pumpi, skladišta veleprodaja, samoposluga, kancelarija IOM-a i zgrada kolektivnog stanovanja u Kulen Vakufu.

Upravitelji zgrada vrše pojačano čišćenje i dezinfekciju objekata kolektivnog stanovanja. Na osnovu radnog naloga izvršena je dezinfekcija  11 zgrada kojima je upravitelj firma Zijo i sin, 22 zgrade kojima je upravitelj firma GTO i 22 zgrade kojima je upravitelj JU Stanouprava:

 

Vasif Bega Bišćevića 6

Zijo i sin d.o.o.

Bihaćkih branilaca 46

Zijo i sin d.o.o.

M.M. Dizdara 6/2

Zijo i sin d.o.o.

H 17 ulaz 16, ZAVNOBIH-a, Harmani

Zijo i sin d.o.o.

H 17 ulaz 12, ZAVNOBIH-a, Harmani

Zijo i sin d.o.o.

H 17 ulaz 14, ZAVNOBIH-a, Harmani

Zijo i sin d.o.o.

H 17 ulaz 18, ZAVNOBIH-a, Harmani

Zijo i sin d.o.o.

Mimara Hajredina Luke

Zijo i sin d.o.o.

5. Korpusa 19

Zijo i sin d.o.o.

Zaima Imamovića 54, Lamela A i B, (zgrada BINGO)

Zijo i sin d.o.o.

L-1, Ozimice I

Zijo i sin d.o.o.

GTO DOO     TO 1/6; 1/8, Sarajevksa, Ozimice I

GTO DOO     TO 17/2, Hasana Kjafije Prušćaka, Ozimice I

GTO DOO     TO 12/1;12/2, Hasana Kjafije Prušćaka, Ozimice I

GTO DOO     P+12/1, Hasana Kjafije Prušćaka, Ozimice I

GTO DOO     P+8/2, Hasana Kjafije Prušćaka, Ozimice I

GTO DOO     Lamela 4/1, Ferhad paše Sokolovića, Ozimice I

GTO DOO     Lamela 4/3, Ferhad paše Sokolovića, Ozimice I

GTO DOO     Lamela 4/6, Hamdije Ćemerlića

GTO DOO     Lamela CB1, Bosanskih šehida, Ceravci

GTO DOO     Lamela CB4,Bosanskih šehida,  Ceravci

GTO DOO     Lamela CB2, Bosaskih šehida, Ceravci

GTO DOO     Lamela CB3 L1, Bosaskih šehida, Ceravci

GTO DOO     Lamela CB3 L2, Bosaskih šehida, Ceravci

GTO DOO     Lamela CB6 Josipa Vancaša, Ceravci

GTO DOO     Lamela ABC, Zaima Imamovića, Ceravci

GTO DOO     Bihaćkih branilaca 73, Prekounje

GTO DOO     Husrefa Redžića 4, Prekounje

GTO DOO     Kombiteks P+8/1,Ćamila Sijarića,  Hatinac

GTO DOO     5 Korpusa 12 B, Centar

GTO DOO     Omera Novljanina, Privilica

GTO DOO     H-5, V-og Korpusa, Centar

GTO DOO     H-4, V-Ešrefa Kovačevića, Centar

 

JU Stanouprava

5. KORPUSA 8                                 HARMANI

M. MAKA DIZDARA 3                  HARMANI

BIHAĆKIH BRANILACA 7                      D.PREKOUNJE

BIHAĆKIH BRANILACA 12        D.PREKOUNJE

BIHAĆKIH BRANILACA 19        D.PREKOUNJE

ĐAČKA 1                                          D.PREKOUNJE

ĐAČKA 8                                          D.PREKOUNJE

ĐAČKA 20                                        D.PREKOUNJE

ĐAČKA 45                                        D.PREKOUNJE

HOŠIĆA MAHALA 4                      D.PREKOUNJE

502. VITEŠKE BRIGADE 1                       J. - PRIVILICA

502. VITEŠKE BRIGADE 3                       J. – PRIVILICA

502. VITEŠKE BRIGADE 3A        J. – PRIVILICA

502. VITEŠKE BRIGADE 5                       J. – PRIVILICA

502. VITEŠKE BRIGADE 7                       J. – PRIVILICA

502. VITEŠKE BRIGADE 9                       J. – PRIVILICA

502. VITEŠKE BRIGADE 13         J. – PRIVILICA

5. KORPUSA 9                                 J. – PRIVILICA

5. KORPUSA 21                               J. – PRIVILICA

501. SLAVNE BRIGADE 2             J. – PRIVILICA

ALIJE ĐERZELEZA 4,6                 J. – PRIVILICA

BRANISLAVA ĐURĐEVA 7        J. - PRIVILICA

 

Uposlenici JKP Komrad nastavili su sa čišćenjem ulica i pješačkih staza. Zbog loših vremenskih uslova sinoć nije vršena dezinfekcija ulica i čim vremenske prilike budu dozvoljavale nastaviti će se sa dezinfekcijom ulica na području grada u narednim danima.

Također, vrši se redovan odvoz smeća. Vodosnabdijevanje na području Grada Bihaća odvija se bez poteškoća i prekida. Voda na svim izvorištima koja su pod nadzorom JP „Vodovod“ Bihać je zdravstveno ispravna. Snabdijevanje električnom energijom na području grada Bihaća odvija se bez ikakvih poteškoća. PTT saobraćaj se odvija bez poteškoća.

Podružnica „ Elektrodistribucija“ Bihać ovim putem želi obavijestiti cijenjene kupce da naplatna služba u Bihaću u ulici Bosanska br.25 neće raditi do daljnjeg. Građani uplatu svojih računa mogu izvršiti na šalterima „ BH Pošte“ bez naknade.

  • Radio Bihać
  • 31.03.2020 - 11:23

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO