• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Subota, 02.12.2023 - 19:31

Amerikanci spašavaju First Republic banku u kojoj novac čuva i Mark Zuckerberg

Nakon što su dvije banke u Americi proglasile bankrot, najveća grupacija američkih banaka odlučila je da poduzme neophodne korake na spašavanju privatne First Republic banke koja se našla u sličnoj situaciji.

Prema pisanju američkih medija, Bank of America, Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup i Wells Fargo deponovat će 30 milijardi dolara banci iz San Francisca koja se našla u sličnoj situaciji kao Silicon Valley i Signature bank.

"Postupci najvećih američkih banaka odražavaju njihovo povjerenje u bankarski sistem zemlje. Zajedno raspoređujemo našu finansijsku snagu i likvidnost u širi sistem, tamo gdje je najpotrebnije", navodi se u zajedničkom saopćenju banaka.

Najveće banke i regulatori u Sjedinjenim Američkim Državama nadaju se da će ova aktivnosti djelovati kao zaštitni zid tako što će zaštititi First Republic banku i druge manje banke.

"Dionice banka sa sjedištem u San Franciscu koja uglavnom opslužuje bogatije klijente, uključujući i osnivača Facebooka Marka Zuckerberga pale su za oko 70 posto nakon vijesti o kolapsu Silicon Valley banke", piše The Guardian.

Povodom spašavanja ove američke banke oglasila se i ministrica finansija SAD-a Janet Yellen te predsjednik Feda Jay Powell.

"Ovaj iskaz podrške grupe velikih banaka je vrlo dobrodošao i pokazuje otpornost bankarskog sistema. Mogu uvjeriti članove finansijskog odbora Kongresa SAD-a da je naš bankarski sistem zdrav i da Amerikanci mogu biti sigurni da će njihovi depoziti biti tu kada im zatrebaju", poručila je Yellen.

Prema detaljima plana, četiri banke, uključujući Bank of America, Citigroup, JP Morgan i Wells Fargo položit će u First Republic pet milijardi dolara. Goldman Sachs i Morgan Stanley položit će 2,5 milijardi dolara, a BNY Mellon, PNC Bank, State Street, Truist i US Bank položit će depozit od milijardu dolara.

Mnoge manje banke u SAD-u, uključujući i First Republic banku, imaju velike iznose neosiguranih depozita iznad limita od 250.000 dolara. To je navelo mnoge klijente da napuste banku i ostave svoj novac na drugom mjestu. To je stvorilo problem banci koja je morala posuditi novac ili prodati imovinu kako bi klijentima isplatila njihove depozite u gotovini.

"Da bi zaradile novac, banke koriste dio depozita klijenata kako bi dali kredite drugim klijentima. Međutim, First Republic ima neuobičajeno veliki omjer obaveza i depozita od 111 posto. To znači da je banka pozajmila više novca nego što ima u depozitima od klijenata što je čini posebno rizičnom za investitore", piše CNN.

  • klix.ba
  • 17.03.2023 - 08:40

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI