• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    0 °C
  • Srijeda, 14.04.2021 - 05:57
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

AMUS Godišnja dodjela nagrada za 2020. godinu

Upravni odbor "Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca" (AMUS), na sjednici održanoj u ponedjeljak, 15.03.2021., donio je jednoglasnu odluku o otvaranju konkursa za "Dodjelu nagrada AMUS-a za 2020.“.

Ova, već tradicionalna manifestacija AMUS-a, ustanovljena 2016. godine, ove godine bit će organizovana u skladu s epidemiološkom situacijom i uz poštivanje svih preporuka i naredbi Kriznog štaba.

Na osnovu Pravilnika o dodjeli nagrada, koji je usvojila Skupština "Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca" (AMUS), konkurs je otvoren za dodjelu nagrada AMUS-a za 2020. godinu i to u sljedećim kategorijama:

Nagrada "Avdo Smailović" (za autorsko stvaralaštvo u području ozbiljne muzike),

Nagrada "Fra Grgo Martić" (za promociju muzike naroda u BiH),

Nagrada "Vlado Milošević" (za muzičku publicistiku i muzikologiju),

Nagrada "Kemal Monteno" (za autorsko stvaralaštvo u području zabavne/popularne muzike),

Nagrada "Ismet Alajbegović Šerbo" (za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicionalne muzike),

Nagrada "Slobodan Bodo Kovačević" (za autorsko stvaralaštvo u oblasti instrumentalne muzike),

Nagrada "Dražen Ričl" (za najboljeg mladog autora),

Nagrada "Cvjetko Rihtman" (za najboljeg studenta muzičkih akademija u BiH),

Nagrada "Oskar Danon" (za afirmaciju položaja muzičkih autora i muzičkih autorskih prava u BiH),

Nagrada za životno djelo.

Konkurs je zvanično otvoren od ponedjeljka 15.03.2021. godine i traje 15 dana od dana objave. Nagrade se načelno dodjeljuju državljanima Bosne i Hercegovine i pravnim licima sa sjedištem u Bosni i Hercegovini, a prijedlozi za dodjelu nagrada podnose se u pisanoj formi Upravnom odboru AMUS-a. Konkurs za dodjelu godišnjih nagrada za 2020. godinu nalazi se na web stranici AMUS-a.

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS) svake godine nastoji upriličiti svečanost dodjele nagrada, kao izraz poštovanja i priznanja prema umjetnicima, muzičkim stvaraocima i svima koji doprinose očuvanju muzičke tradicije Bosne i Hercegovine. Iskreno se nadamo, da ćemo i ove godine, uspjeti u namjeri da organizujemo svečanu manifestaciju dodjele nagrada, koja sigurno neće biti glamurozna i na nivou prethodnih, ali je važno da je ipak održimo u formatu, koji u tom trenutku bude dozvoljavala epidemiološka situacija. Planirano je, da se manifestacija dodjele godišnjih nagrada AMUS-a održi 11.04.2021.

  • klix.ba / Radio Bihać
  • 16.03.2021 - 10:39
  • 92

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI