• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -1 °C
  • Petak, 03.12.2021 - 17:10

Arheolozi pronašli potpuno očuvan, hiljadu godina star kanu koji su koristili drevni Maye

Izuzetno rijedak kanu pronađen je gotovo potpuno netaknut, potopljen u slatkovodnom bazenu poznatom kao vrtača (ponikva), u blizini ruševina Chichen Itze, velikog grada Maja visokih piramida i ukrašenih hramova.

Kanu je bio dugačak nešto više od 1,6 metara i širok 80 cm, a vjerojatno se koristio za transport vode iz vrtače ili pohranjivanje ritualnih ponuda, navodi se u saopćenju meksičkog instituta za antikvitete INAH.

Institut je ovo izvanredno otkriće opisao kao "prvi potpuno očuvani kanu" na tom području, dodajući da će stručnjaci sa Sorbone pomoći u analizi dobro očuvanog drveta kako bi se tačno utvrdila njegova starost i vrsta.

Također će naručiti trodimenzionalni model kanua, kako bi se olakšalo dalje proučavanje i omogućila izrada replika, navodi se.

Procjenjuje se da kanu potječe iz perioda između 830. i 950. godine nove ere, pri kraju klasičnog zenita civilizacije Maya, kada su deseci gradova širom današnjeg Meksika i Srednje Amerike cvjetali pomoću velikih ljudskih dostignuća u matematici, pisanju i umjetnosti.

Kanu je pronađen dok su radnici koji su gradili turistički željeznički projekat istraživali područje oko vrtače, koja se nalazi u blizini dijela projekta koji će se povezati s Kankunom, glavnim turističkim odredištem u Meksiku.

  • faktor.ba
  • 02.11.2021 - 11:03

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO