• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    16 °C
  • Srijeda, 19.06.2019 - 23:52
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Armin Omerović: USK zaslužuje profesionalno pozorište

Kulturni centar Bihać organizirao sastanak sa predstavnicima Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti FBiH

Armin Omerović

Jučer je u bihaćkom Kulturnom centru, na Svjetski dan pozorišta, održan sastanak sa direktorima svih kulturnih centara i domova kulture sa područja USK. Sastanku je prisustvovao i Armin Omerović, direktor Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Federacije BiH sa članovima Upravnog odbora.

Cilj je bio predstaviti pravo stanje u oblasti kulture i pronaći mogućnosti konkretnije podrške svih nivoa vlasti prema ustanovama kulture i njihovim aktivnostima na prostoru USK.

Da je nedostatak novca doveo do gušenja mnogih značajnih projekata, posvjedočio je ovom prilikom i Edin Mašić, predstavnik resornog kantonalnog ministarstva. On tvrdi da je do ovakve situacije dovela loša saradnja USK i FBiH. Naveo je da USK ima zakon prema kojem bi za kulturu trebalo izdvajati 7% od budžeta, a izdvaja se svega stotinjak hiljada maraka godišnje.

Iako nema vlastito pozorište, Bihać se smatra pozorišnim gradom, ponajprije zbog Festivala scenskih umjetnosti Bihaćko ljeto, koje ove godine slavi 20 godina postojanja i svake godine ugosti 15-tak predstava.

Armin Omerović direktor Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Federacije BiH, smatra da bi bilo lijepo da i USK ima profesionalno pozorište zbog tradicije, ali i zbog toga što građani zaslužuju da gledaju predstave, da se radi nova produkcija, kao i da se na ovaj način potiču mladi ljudi da pokušavaju da studiraju ovu vrstu umjetnosti i da se njome kasnije profesionalno bave.

  • Radio Bihać
  • 28.03.2018 - 11:17
  • 724

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI