• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    13 °C
  • Ponedjeljak, 17.05.2021 - 00:19
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Austrija: Test za djecu u obliku lizalice

Novi test u obliku lizalice daje se u nekim austrijskim vrtićima kao alternativa klasičnom testu koji ne nailazi na odobravanje najmanjih uzrasta.

Iako su najmlađi pošteđeni nekih restriktivnih mjera, postoje strahovi da bi ponovno otvaranje škola i vrtića, uz pojavljivanje zaraznije, britanske varijante virusa koja je dominantna u dijelu evropskih država, moglo ubrzati širenje koronavirusa među mladima i djecom.

To bi moglo pridonijeti ponovnom rastu broja zaraženih i ugroziti dosadašnje uspjehe kampanje cijepljenja, piše agencija France Presse.

Kako bi „pratili zarazu“ i pružili „razumnu alternativu za testiranje“, austrijska provincija Burgenland već je naručila 35 hiljada testova lizalica, rekao je glasnogovornik tamošnje regionalne vlade.

Pokrajina je naručila takve testove nakon uspješnog pilot projekta u vrtićima, a roditelji su pismeno obaviješteni da će svako dijete dobiti tri besplatna testa sedmično.

Na uputama piše: „Stavite test u usta, cuclajte 90 sekundi, stavite test u spremnik, čekajte 15 minuta i provjerite rezultat“.

Nakon razočaranja što nemaju žarke boje i sladak okus kao prave lizalice, nego liče na „preuveličan“ klasični test, otac i grafički dizajner Dominik Krotschek istaknuo je kako se njegov trogodišnjak ipak privikao na taj test.

„Tu nema problema – ponovili smo to danas i uspjelo je“, rekao je, pa dodao da „misli da ima smisla da su u obrazovnom sektoru strožije kontrole“.

Testove u obliku lizalica osmislila je Manuela Foedinger,voditelj laboratorija u bečkoj bolnici Kaiser-Franz-Joseph. Ona je i autorica jednostavnog testa koji se koristi grgljanjem, a koji je sad rasprostranjen u Austriji.

Nakon što je prošle godine dobila priznanje grada Beča za taj izum, gradonačelnik austrijske prijestolnice pitao je ima li kakav prijedlog i za djecu.  „Imam ideju i za to“, odgovorila je Foedinger.

Ona u pet bečkih vrtića sada provodi istraživanje na djeci staroj između jedne i šest godina kako bi ustanovila koliko su precizni testovi u obliku lizalica te mogu li ući u širu primjenu.

  • federalna.ba / Radio Bihać
  • 30.04.2021 - 12:44
  • 122

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO