• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    17 °C
  • Četvrtak, 23.09.2021 - 12:01
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Berze u padu zbog straha od usporenog privrednog oporavka

Tržišta dionica diljem svijeta pala su zbog straha da će sve veći broj slučajeva Covid-19 ometati privredni oporavak.

U Aziji je japanski indeks Nikkei 225 u trgovini pao za oko 1 posto da bi dosegao najnižu razinu u šest mjeseci. U New Yorku je industrijski prosjek Dow Jones opao za više od 2 posto, dok su glavni indeksi u Velikoj Britaniji i kontinentalnoj Europi također pali.

U nekim zemljama raste broj novih slučajeva zaraze potaknuti varijantom Delta. Japanske dionice sada padaju petu sesiju zaredom zbog zabrinutosti zbog širenja ove vrlo zarazne varijante virusa i zbog toga što bi Olimpijske igre u Tokiju mogle pogoršati zdravstvenu krizu.

Referentni indeksi u Hong Kongu, kontinentalnoj Kini, Južnoj Koreji i Australiji također su u padu.

“Investitori su zabrinuti da će brzo širenje varijante Delta skrenuti s putanje globalnog oporavka, posebno u Aziji koja još uvijek ima relativno nisku stopu cijepljenja i gdje se neka široko korištena cjepiva ne čine pretjerano učinkovitima protiv ovog soja virusa”, izjavio je za BBC Jeff Halley, viši analitičar tržišta.

Problema ima i u Europi. Mnoge tvrtke u Velikoj Britaniji objavile su kako skraćuju radno vrijeme, zatvaraju trgovine ili će možda morati smanjiti proizvodnju jer su zaposlenici prisiljeni na samoizolaciju nakon upozorenja iz nacionalne zdravstvene aplikacije za Covid-19.

“Optimizam koji je bio na vidiku prije samo nekoliko tjedana ponovno je zaklonjen tamnim oblacima, posebno hitnom odlukom o provođenju desetodnevne karantene za dolaske iz Francuske”, rekla je Susannah Streeter, viša analitičarka za investicije i tržišta u Hargreavesu Lansdown.

  • bhrt.ba / Radio Bihać
  • 22.07.2021 - 12:28

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI