• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 16:08

BiH dobila kandidatski status, pred nama uslovi koje moramo ispuniti

Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije saglasili su se danas da Bosni i Hercegovini bude dodijeljen status kandidata za članstvo u EU.

Na današnjem sastanku Evropskog vijeća u Briselu, lideri su podržali zaključke Vijeća EU, koji je 13. decembra odobrio dodjeljivanje Bosni i Hercegovini statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Evropska komisija je u oktobru preporučila da Bosni i Hercegovini bude odobren status kandidata za članstvo u Uniji, uz očekivanje da će se ispuniti osam uslova.

To se odnosi na prioritetno usvajanje izmjene u postojećem Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), zakona o sudovima Bosne i Hercegovine, zakona o sprječavanju sukoba interesa, kao i na preduzimanje odlučnih koraka za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Potrebno je i da BiH unaprijedi rad na obezbjeđivanju efikasne koordinacije na svim nivoima kapaciteta upravljanja granicom, da obezbijedi funkcionisanje sistema azila i zabranu torture, da garantuje slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara i da obezbijedi rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU.

Bosna i Hercegovina je 2016. godine podnijela zahtjev za punopravno članstvo u Evropsku uniju.

Prije rata u Ukrajini, ispunjavanje 14 kriterijuma je bio preduslov da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status. Taj uslov se sada odnosi na mogućnost otvaranja pristupnih pregovora.

  • federalna.ba
  • 15.12.2022 - 22:11

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI