• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    10 °C
  • Ponedjeljak, 25.10.2021 - 11:33
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

BiH: Izmješteno 160 migranata s dvije lokacije na području Cazina

Inspektori Službe za poslove sa strancima su na dvije lokacije u Cazinu zatekli 160 migranata među kojima je bilo 19 porodica sa 29 malodobne djece, ...

Služba za poslove sa strancima preduzela je operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka migranata na području Cazina, u Bosni i Hercegovini, i to na dvije lokacije, Šturlić i Hadžin Potok, gdje su migranti boravili u improvizovanom smještaju, javljaju agencije.

Inspektori Službe za poslove sa strancima su na lokacijama zatekli 160 migranata među kojima je bilo 19 porodica s 29 malodobne djece. U najvećem broju riječ je o državljanima Afganistana i Irana te je izvršena njihova relokacija, smještaj i zbrinjavanje u privremeni prihvatni centar ”Lipa“. Trenutno se provode aktivnosti medicinskog pregleda, identifikacije i registracije istih, te smještaj u preventivni izolacijski dio privremenog prihvatnog centra ”Borići” i ”Lipa”.

Aktivnosti su provedene u saradnji s policijskim službenicima MUP-a USK-a, te uz podršku medicinskog tima humanitarne organizacije SOS Bihać.

Tokom provođenja ovih aktivnosti pronađeno je pet maloljetnika bez pratnje o čemu je odmah obaviješten Centar za socijalni rad radi pokretanja procedura određivanja starateljstva i njegovog daljeg smještaja i zbrinjavanja.

Provođenje navedenih aktivnosti je nastavak koordinacije Službe za poslove sa strancima sa lokalnim vlastima u cilju što boljeg upravljanja migracijskim procesima na području Unsko-sanskog kantona, te će se ovakve aktivnosti nastaviti kontinuirano provoditi u narednom periodu.

  • Anadolu Agency
  • 03.06.2021 - 10:52

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI