• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Subota, 02.12.2023 - 20:05

Bihać: "Svi za BiH, BiH za sve"

„Svi za BiH, BiH za sve“ moto je današnjeg skupa u Bihaću koji su organizovali Udruženje "Horizont" i šira akademska zajednica grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona , a u cilju podrške Bosni i Hercegovini . Na Gradskom trgu se okupilo više stotina građana, a govorili su brojni univerzitetski profesori i ugledni članovi akademske zajednice u našoj zemlji..

"Ideja je da na neki način pokušamo razviti građanski aktivizam, odnosno da se građani uključe u sve aktuelne procese u Bosni i Hercegovini. Vidimo da se naša zemlja nalazi u jednom trenutku kada su građani s pravom zabrinuti, čak bih se usudio reći u sudbonosnom političkom momentu, jer je ovo vjerovatno najveća kriza postdejtonske Bosne i Hercegovine. U tom je kontekstu jako bitno da animiramo građane oko tih tema i pitanja, s obzirom da je pitanje opstojnosti države sigurno ono koje se tiče svih građana", kazao je profesor na Univerzitetu u Bihaću Nevzet Veladžić.

Skup je organizovan ciljano i uokviren  u program obilježavanja  25. Novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

"Pokazivanjem zajedništva u nastojanjima da sačuvamo, ali i unaprijedimo našu domovinu, vjerujem da ove građane možemo i motivirati i ohrabriti. Kada to kažem, mislim na njihovu trenutnu demotiviranost zbog brojnih problema s kojima se suočavaju, a u prvom redu egzistencijalnih upitnika iznad glava, političkih kriza i blokada, podijeljenosti, korupcije i nepravde. Mislim da je dosta nijemog posmatranja masovnog iseljavanja cijelih porodica, čiji je odlazak odavde upravo uslovljen svim nabrojanim i nagomilanim problemima", riječi su također profesora na Univerzitetu u Bihaću Nikole Findrika.

Više stotina građana Bihaća i USK-a poruke državotvornosti, mira i zajedništva, kao i želje za prosperitetom u svakom životnom segmentu, "adresirali" su na bosanskohercegovačke političke lidere.

  • Radio Bihać
  • 24.11.2021 - 15:23

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI