• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    13 °C
  • Nedjelja, 16.05.2021 - 22:57
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Bihaćki muzičari s migrantima snimili perzijsku ljubavnu pjesmu

Pjesma Soltane Ghalbha je iz istoimenog filma koji je snimljen 1968. godine

Kada su voditelji muzičkih radionica Sounds of Migration u Bihaću pitali polaznike iz Irana i Afganistana da im predstave neku od popularnih pjesama iz njihove regije, odgovor je bio gotovo jednoglasan – Soltane Ghalbha. To je pjesma iz istoimenog iranskog filma, snimljenog 1968. koja je postala evergreen i doživjela brojne obrade.

Autor pjesme je Anoushiravan Rohani, jedan od najpoznatijih iranskih kompozitora i autora filmske muzike, a zahvaljujući legendarnom pjevaču Arefu, Soltane Ghalbha postala je opće poznata.

Pjesma govori o ljubavi, a njen naslov mogao bi se prevesti kao Sultan mog srca: „Jedna strana srca mi je rekla „idi“, a druga „ostani“. Moje srce ne može podnijeti da bude bez tebe... Sultan mog srca si ti“, neki su od stihova.

Zahvaljujući projektu Sounds of Migration čiji je cilj zbližavanje i kulturna razmjena između lokalnog stanovništva i migranata, ovu pjesmu upoznat će i bosanskohercegovačka publika. Snimljena je u izvedbi iskusnih muzičara iz bihaćkog Haman Jazz Benda, solističke dionice pjevaju Zilan Krolahi i Ferdows Assy, a prateće vokale Allahdad i Edalaz. Objavljen je i video spot u kojem glavne uloge takođe pripadaju migrantima.

“Pokušali smo kroz video prikazati dilemu o kojoj pjesma govori:  'ostati ili otići'. To pitanje posebno je karakteristično za sve ljude koji napuštaju svoj dom, a dio srca uvijek ostaje tamo odakle su krenuli. Iako smo u prvoj verziji razmišljali da uprizorimo samo scenu rastanka glumaca Bite i Akbara, ipak smo odlučili da cijeloj priči damo i happy end, te smo u video ubacili i scenu povratka” – kaže Munib Čavkić, koji je uz direktora fotografije Amira Selimovića, potpisnik spota kao scenarista i redatelj.

Kroz projekt Sounds of Migration želi se produbiti tolerancija i međusobno razumijevanje, potaknuti sve nas da oslušnemo i sagledamo pozitivne osobine svakog pojedinca.  

Projekt realizira Muzička omladina Bihać u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) programa kojeg finasira USAID, a sprovodi IOM.

Sounds of migration je proces u kojem sudionici međusobno upoznaju jedni druge i zajedno grade nešto lijepo – zajedničku muziku koja nas sve može oplemeniti.

  • Radio Bihać
  • 29.05.2019 - 09:08
  • 1372

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO