• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    13 °C
  • Nedjelja, 16.05.2021 - 22:57
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Bišćanka Arijana Jašarević - Vojić među svjetskom rukometnom elitom

Razgovor sa našom sugrađankom, koja je bila delegat završnice Svjetskog prvenstva i Lige prvaka za rukometašice

Arijana Jašarević -Vojić je u proteklih nekoliko godina bila delegat na gotovo svim najprestižnijim evropskim i svjetskim takmičenjima za rukometašice. Iza nje su delegiranja na ogledima završnice evropske klupske Lige prvaka, šampionatu nacionalnih timova Starog kontinenta i Svjetskom prvenstvu 2019. godine u Japanu.

Sve je počelo prije sedam godinama, nakon završetka igračke i i sudijske karijere

"Ponosna sam na svoj sadašnji status i sve što sam do sada uradila, s obzirom da sam u sedam godina kao delegat Evropske rukometne organizacije (EHF-a) bila dio najprestižnijih utakmica i takmičenja za rukometašice. Sve pomalo izgleda i nevjerovatno, jer dolazim iz Bihaća i Bosne i Hercegovine, koja dugo nije imala ni žensku reprezentaciju. Delegiranje na Svjetskom prvenstvu u Japanu, uključujući i finalnu utakmicu je zaista priznanje svjetske rukometne elite, a slična je situacija i sa nominacijom za Final - four evropske Lige prvaka u Mađarskoj prije dvije godine", kazala je Vojić.

Ova uspješna Bišćanka je ušla i na širi spisak nominiranih službenih lica i za olimpijski turnir rukometašica ovog ljeta u Tokiju, pa bi tako mogla biti i jedina predstavnica grada na Uni na najvećoj sportskoj smotri u svijetu.

"Nedavno sam se vratila sa jednog od tri kvalifikacijska turnira za Olimpijske igre, koji je održan u Crnoj Gori. Trenutno samo mogu potvrditi da sam nominirana kao delegat i za sami olimpijski turnir u Japanu, što bi sigurno bio vrhunac moje sportske karijere", riječi su delegatkinje Evropske rukometne federacije.

Dodala je kako je pandemija koronavirusa u potpunosti promijenila i sva sportska takmičenja, pa tako i njen posao.

"Posao delegata je ionako specifičan, budući da učestvujemo u pripremi utakmica, kontroliramo njihovu regularnost i suđenje, te poslije toga predajemo opširne izvještaje. Sada nemamo publiku, ali imamo novi segment strogog poštivanja svih zdravstveno-epidemioloških mjera, što se odnosi na konstantna testiranja, izolacije i mnoge druge stvari", istakla je Vojić.

Uspješna delegatska karijera naravno ne bi bila moguća bez maksimalne podrške svih članova porodice.

"Najvažniji su mi razumijevanje i bezrezervna podrška supruga i sina, ali i pomoć ostalih članova porodice. Svoje odsustvo dok sam na velikim takmičenjima nastojim nadoknaditi organiziranjem nekih zajedničkih porodičnih momenata, tako da to sve uspješno prolazimo i funkcionišemo kao pobjednički  tim", rekla nam je Arijana.

Zahvaljući uspješnom obavljanju svog posla, do sada je bila delegat na rukometnim utakmicama u skoro svim evropskim zemljama, a nada se kako će ovog ljeta zbog poslovnih obaveza ponovo i put Japana.

"Prije nekog vremena sam sebi i organizirala određeni kalendar sa destinacijama  na kojim sam boravila i radila. Na tom kalendaru su ucrtane skoro sve evropske zemlje, pa Kina koja me i nije impresionirala poput Japana za vrijeme sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu. Nadam se da ću već ovog ljeta imati priliku ponovo putovati u tu zemlju, kako bih bila dio najveće sportske manifestacije na planeti, ali i kako bih ponovo uživala u besprijekornoj životnoj organizaciji i posebnom doživljaju njihovg načina življenja i rada".

Nadamo se da će Arijana nastaviti niz uspješnih delegatskih angažmana i na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju kao jedina predstavnica grada Bihaća, i kao vjerovatno jedino službeno lice iz Bosne i Hercegovine na ovom planetarnom sportskom događaju.

  • Radio Bihać
  • 13.04.2021 - 13:29
  • 594

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO