• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 12.04.2024 - 22:43

Centar KRAK je objavio pokretanje novog konkursa: Spomenik radnicima Kombiteksa

Namjera je kreirati idejno rješenje koje bi na najbolji način kao umjetnički objekt odgovorilo zadatku komemoriranja i čuvanja od zaborava. Želja je dobiti spomenik koji može odgovoriti kulturi vremena i kao takav biti podsjetnik strašnom ratu iz 1990-ih. Pored toga, želja je dobiti utemeljen, situiran i kontektualiziran objekt u javnom prostoru koji bi imao sposobnost da zaoštri prostornu dinamiku, zaustavi prolaznika i putem svoje materijalizacije, pristupne sekvence, načina kako je komponovan i usklađen sa neposrednim okolišom KRAK-a, evocira uspomene na žrtve rata tekstilnog kombinata Kombiteks.

Konkurs je u ovoj fazi zamišljen kao projekat idejnog karaktera, sa namjerom afirmacije protokola umjetničkih, arhitektonskih i dizajnerskih strategija čiji cilj je osmišljavanje novih prostornih vrijednosti i preoblikovanje postojećih stanja.

Dodatne informacije:

Za više informacija o kriterijima za prijavu i načinu podnošenja, molimo posjetite sljedeći link: https://www.krak.ba/bs/novost/konkurs-spomenik-radnicima-kombiteksa

Rok za dostavu aplikacija je 6. maj 2024 godine.

Prva nagrada: 3000KM

Druga nagrada: 1000KM

  • promo tekst
  • 01.04.2024 - 13:15

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI