• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 10:14

Ceste na sjeveru Kosova blokirane, zvaničnici EU i SAD dolaze u Beograd

Specijalni predstavnik Europske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Gabriel Escobar boravit će u srijedu u Beogradu, u jeku krize na sjeveru Kosova.

Lajčak će se sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u četiri oka, a njima će se potom pridružiti Escobar, specijalni izaslanik američkog State Departmenta za Zapadni Balkan.

Zvaničnici EU i SAD dolaze u Beograd iz Prištine u vrijeme povećanih tenzija na sjeveru Kosova, gdje su Srbi postavili barikade na putevima poslije nedavnog uhićenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića, podsjeća agencija Beta.

Glavne ceste na sjeveru Kosova su blokirane, a preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak nije moguće preći ni pješke. Tenzije na sjeveru Kosova su povećane otkako su predstavnici Srba 5. studenoga napustili kosovske institucije.

Escobar je u utorak, drugog dana posjete Prištini, izjavio da SAD "kategorički odbijaju i uopće ne podržavaju" mogućnost povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova.

Povodom Vučićeve izjave da će Beograd u četvrtak zatražiti od misije Kfor odobrenje povratka srpskih snaga na Kosovo, Escobar je kazao da ne očekuje da do toga dođe i dodao da Kosovo ima "veoma čvrste sigurnosne garancije od SAD".

"Očekujemo ostvarivanje sporazuma o Zajednici srpskih općina i napredak u prihvatanju francusko njemačkog plana", izjavio je Escobar, u utorak večer u Prištini, poslije razgovora s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Šef europske diplomatije Josep Borrell izjavio je u ponedeljak da Lajčak u Prištinu i Beograd dolazi s dopunjenim mirovnim planom i da je EU spremna da pošalje pojačanje u misiju EU na Kosovu (Euleks).

 

  • federalna.ba
  • 14.12.2022 - 11:52

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI