• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    33 °C
  • Ponedjeljak, 04.07.2022 - 14:06

Covid - 19 epidemiološka situacija u USK se pogoršava

Na osnovu svakodnevnih podataka Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo i ostalih informacija u USK, Muris Halkić, ministar zdravstva je potvrdio pogoršanje zdravstveno-epidemiološke situacije u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

" Evidentan je osjetan porast broja testiranja na COVID-19, pa samim tim svakodnevno evidentiramo i veći broj zaraženih građana. Na primjer, jučer smo zabilježili više od 1. 300 testiranih uzoraka, od kojih je 157 nalaza bilo pozitivno na koronavirus. To je na neki način bilo i za očekivati, s obzirom na praznični period iza nas, ali i veliki broj dolazaka naših građana iz dijaspore. Veliki broj testiranja uslovljen je također i  njihovim povratkom u zemlje u kojima trenutno žive i rade, jer znate da im je neophodan negativan nalaz testa za prelazak granice", izjavio je ministar Halkić.

Ovo pogoršanje situacije na sreću nije uslovilo i povećanje broja hospitaliziranih pacijenata u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić", gdje se trenutno u COVID-odjelima liječi 35 osoba.  Potvrđeno je i da su četiri pacijenta u Odjelu za intenzivnu njegu.

"Na svu sreću, povećanje broja zaraženih osoba ne odražava se na situaciju u bihaćkoj bolnici. Pretežno se radi o osobama sa lakšom kliničkom slikom ili asimptomatskim slučajevima. Ipak, to sada predstavlja ogroman teret za primarni sektor pružanja zdravstvene zaštite, odnosno domove zdravlja", dodao je ministar Halkić.

Da će za nekoliko dana biti riješen problem neadekvatnih uslova u bihaćkoj COVID-ambulanti, potvrdili su i resorni ministar Muris Halkić i Ademir Jusufagić, direktor bihaćkog Doma zdravlja.

"Privremeno ćemo izmjestiti dispanzer za plućne bolesti u drugi prostor, kako bismo omogućili adekvatne uslove za pregled i liječenje pacijenata suspektnih na COVID-19. Radimo sve što je u našoj moći da svim našim pacijentima osiguramo dostojanstven tretman, ali molimo i za razumijevanje s obzirom na ograničeni radni prostor i resurse", riječi su direktora Jusufagića.

U narednim danima bi se, prema najavama, trebala nastaviti detaljna analiza kompletne situacije, na osnovu čega će se odlučivati o higijensko-epidemiološkim mjerama.

  • rtvusk.ba
  • 12.01.2022 - 12:24

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO