• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    1 °C
  • Petak, 03.12.2021 - 16:21

Da li će se odnos Njemačke prema BiH mijenjati nakon odlaska kancelarke Merkel?

Pitanje je to o kojem bi predstavnici bh. vlasti, u jeku političke blokade, morali misliti ako državu žele vratiti na agendu Evropske unije. S jedne strane, Njemačka itekako pomaže bh. ekonomiju. S druge, uzima joj ono najvrijednije – stanovništvo. Prostora za jačanje saradnje, na političkom i ekonomskom planu, ima sve više.

Ekonomski – korist je obostrana, kažu analitičari. Njemačka svoje tržište sve više otvara za Bosnu i Hercegovinu. Pokrivenost uvoza izvozom u posljednje četiri godine premašuje 90 odsto, a, iako ne sa najvećim brojkama, prošla godina bila je rekordna. U jeku pandemije koronavirusa, Bosna i Hercegovina 2020. više je robe izvezla u Njemačku, nego što je uvezla iz te zemlje. Prostora za značajniji napredak, smatraju ekonomsti, ima, a odgovornost je na terenu predstavnika vlasti iz naše zemlje.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomista

Оno što je potrebno je da se dobar glas o saradnji sa Bosnom i Hercegovinom proširi i dalej i više a to može iskljulčivo preko naše ambasadr u njemačkoj. S druge strane, aktivnim uključivanjem privrednika koji bi izašli na to tržište. mislim da je potpuno zanemarena ta strana spoljnopolitičkog djelovanja našeg Ministarstva spoljnih poslova.

Nesumnjivo je da korist od Bosne i Hercegovine ima i Njemačka, konkretno od njenih građana. Trend iseljavanja se nastavlja. Svakodnevni redovi pred ambasadom u Sarajevu Nijemcima – odgovaraju. Negativan prirodni priraštaj u toj zemlji uspješno nadomješćuju kvalifikovanom radnom snagom iz Bosne i Hercegovine. Odlaze čitave porodice. Prema podacima njemačkog zavoda za statistiku, u posljednjih sedam godina u tu zemlju iselilo se skoro 54 hiljade građana Bosne i Hercegovine. 31. decembra.

BODO VEBER, analitičar iz Berlina

To zaista ima katastrofalan efekat na demografsku sliku i ekonomski kapacitet u Bosni i Hercegovini i na neki način nažalost jeste ogledalo tmurne političke slike Bosne i Hercegovine.

Predstojeći savezni parlamentarni izbori u Njemačkoj, koji će odrediti eru poslije Angele Merkel, mogu biti dobra šansa za bh. vlasti da pojačaju diplomatsku aktivnost, smatraju analitičari.

NEDŽMA DŽANANOVIĆ MIRAŠČIJA, profesor na Fakultetu političkih nauka UNSA

Postoje određene praznine u hodu kada je u pitanju vanjskopolitički i diplomatski angažman Bosne i Hercegovine, kako prema Berlinu tako i prema nekim drugim centrima. Mislim da će to u predstojećem periodu biti izuzezno značajno.

Oproštajnu posjetu njemačke kancelarke regiji zapadnog Balkana stručnjaci različito tumače. Za jedne -signal je da će evropski put regije i dalje biti u fokusu Njemačke. Za druge, možda je čak i griža savjesti Merkelove, jer je evidentno da većina zemalja Zapadnog Balkana na polju evrointegracija godinama nije daleko odmakla.

  • bhrt.ba
  • 14.09.2021 - 10:16

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO