• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    24 °C
  • Nedjelja, 25.08.2019 - 16:31
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Danas izricanje prvostepene presude Fahrudinu Radončiću i drugima

Izricanje presude Fahrudinu Radončiću i ostalima zakazano je za danas, 16. maja. Državno tužilaštvo je na suđenju za ometanja rada pravosuđa zatražilo da se Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić proglase krivim i da im se izreknu kazne u skladu sa zakonom. Branioci su tokom završnih izlaganja naglasili da ne postoje elementi krivičnog djela.

Tužiteljica Suada Pašić je rekla da iz provedenih dokaza proizilazi da su Radončić i Dautbašić tražili od uposlenika ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Zijada Hadžijahića da pokuša saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Azru Sarić otvorena istraga i da pokuša utjecati na to da se zatvori, prenosi BIRN.

Radončić i Dautbašić su, prema njenim riječima, prethodno imali saznanja da je Sarić odbila svjedočenje u Sudu BiH putem videolinka zbog "uznemiravanja".

Tužiteljica je navela i da je Radončić predlagao članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da na mjesto ambasadora u Sloveniji imenuje Hadžijahićevu suprugu u ime Saveza za bolju budućnost (SBB), o čemu, kako je rekla, govori komunikacija između njih dvojice.

Pored davanja nagrade za trgovinu utjecajem, odnosno traženja od Hadžijahića da pokuša saznati da li je otvorena istraga, Radončića optužnica tereti da je naredio vršenje pritiska na Sarić da u postupku koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Kelmendija promijeni iskaz, dok su izvršioci bili Dautbašić i Šahman.

Odbrana Fahrudina Radončića zatražila je od Suda BiH da donese oslobađajuću presudu u ovom slučaju kazavši kako Tužilaštvo nije dokazalo van razumne sumnje da je njihov branjenik počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.
Tokom iscrpnog izlaganja završnih riječi advokat Asim Crnalić kazao je kako se cijeli slučaj i optužnica koja je mijenjana pa proširena temelje na onom što je rečeno i pogrešnom tumačenju onog što je rečeno. Istaknuto je kako su u ovom slučaju zabilježena teška kršenja ljudskih prava, a prije svega pravo na presumpciju nevinosti. Također, odbačen je dio koji se odnosni na utjecaj na Azru Sarić.

Radončićev advokatski tim kazao je kako je Tužilaštvo BiH sve vrijeme tokom pretresa koristilo kao dokaz i predmet koji se vodio na Kosovu protiv Nasera Keljmendija za ubistvo Ramiza Delalića, za što je Keljmendi oslobođen. EULEX je utvrdio kako su u ovom slučaju prekršena ljudska prava Fahrudina Radončića zbog spominjanja njegovog imena u kontekstu slučaja, a trebao je biti jedan od svjedoka.

Navedeno je kako se Radončić, nakon što je pročitana optužnica Keljmendiju, obratio Tužilaštvu BiH da pita za svoj status te da mu je tada rečeno da se ne pojavljuje ni kao svjedok ni kao saizvršilac. Potom je u Općinskom sudu Sarajevo saznao kako se vodi istraga protiv njega u BiH, a izjave pojedinih političara u medijima su to potvrdile.

"Radončić je javno žigosan kako bi bio potpuno uklonjen s političke scene i spriječen da postane član Predsjedništva BiH", kazala je advokatica Almina Pilav.

Ponovili su kako Azra Sarić u svojim izjavama Radončića i Keljmendija nije stavila u kontekst izvršenja krivičnog djela, odnosno ubistva Ramiza Delalića. Zbog toga, istakli su, nije bilo potrebe da se utječe na nju kao svjedoka. Kazali su da je ona montirani svjedok vrlo upitnog kredibiliteta. Također, doveli su u pitanje i kredibilitet drugih svjedoka, odnosno korist njihovih izjava za koje su rekli da ne sadrže nikakve činjenice i dokaze.

Branioci Dautbašića, Šahman i Hadžijahića su tokom završnih izlaganja naglasili da ne postoje elementi krivičnog djela, niti da iz provedenih dokaza proizilazi da su se optuženi udružili radi njihovog izvršenja. Dautbašićeva braniteljica Tatjana Savić je navela da u optužnici nedostaje opis krivičnog djela na kojem bi se mogla zasnivati osuđujuća presuda.

Mirna Delalić, koja brani optuženu Šahman, rekla je da su neosnovani navodi da su njena branjenica i Dautbašić po prethodnom dogovoru s Radončićem kontaktirali sa Sarić, za koju kaže da se ne može smatrati kredibilnim svjedokom.

  • klix.ba / Radio Bihać
  • 16.05.2018 - 10:09
  • 403

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI