• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    12 °C
  • Četvrtak, 23.05.2019 - 19:50
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Danas je Dan bijelih traka, sjećanje na ubijene Prijedorčane

U Bihaću šetnja solidarnosti

Na Islamskom pedagoškom fakultetu biće prikazan dokumentarni film 'Tomašica, grobnica fudbalera', ...

Obilježavanje nesrpskog stanovništva bijelim trakama u Prijedoru nije bio početak zločina, ubistava, mučenja i progona. Sve to još ranije se počelo dešavati, ali su bijele trake bile vrhunac zločinačkih namjera.

Krajem aprila 1992. godine SDS je uz pomoć paravojnih formacija i JNA izveo klasični vojni puč i preuzeo vlast u Prijedoru. Samo nekoliko dana poslije počeli su i prvi masovni zločini, a kraj maja i definitivno je označio početak krvavog prijedorskog ljeta 1992. godine.

Masovnije obilježavanje Dana bijelih traka započelo je 2012. godine prvenstveno zahvaljujući aktivistima koji djeluju u Prijedoru svih ovih godina. Lokalna vlast u Prijedoru nikada nije podržala obilježavanje Dana bijelih traka, a kakav je ukupni odnos vlasti dovoljno govori odbijanje davanja saglasnosti za izgradnju spomen-obilježja ubijenoj djeci Prijedora. Zato Dan bijelih traka nije samo komemoracija žrtvama, nego trajna borba preživjelih, porodica, prijatelja na sjećanje i pravdu te ravnopravnost.

Podsjećamo, od kraja maja do kraja augusta 1992. godine u Prijedoru su ubijena 102 djeteta i 256 žena. Ukupno je tokom agresije na BiH tokom rata u Prijedoru ubijeno 3.173 civila, dok je 31.000 ljudi bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora.Početak obilježavanja Dana bijelih traka skrenuo je pažnju i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine na razmjere zločina počinjenog na tom području. I tu je poseban značaj ovog simbola, jer se Dan bijelih traka obilježava u brojnim drugim gradovima u BiH, ali i u svijetu.

Dan bijelih traka je nešto što je prepoznato kao važan simbol koji treba podsjećati na monstruozna ubistva i stradanje nesrpskog stanovništva u Prijedoru i okolini. Bijele trake su simbol koji je 1992. godine vodio u smrt.

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bihać, ispred džamije Fethije u 10:00 sati okupiće se građani koji će šetnjom solidarnosti učestvovati u obilježavanju Dana bijelih traka. Nakon šetnje solidarnosti, na Islamskom pedagoškom fakultetu biće prikazan dokumentarni film 'Tomašica, grobnica fudbalera'.

  • klix.ba / Radio Bihać
  • 31.05.2018 - 10:02
  • 228

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI