• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 12.04.2024 - 22:14

Danas se obilježava Veliki četvrtak koji označava početak trodnevnice Uskrsa za katoličke vjernike

Danas se obilježava Veliki četvrtak koji označava početak trodnevnice Uskrsa za katoličke vjernike, javlja Anadolu.

Ujutro se održavaju krizmene mise, a navečer se katolici sjećaju Isusove posljednje večere. Za vjernike katolike počinje uskrsno trodnevlje s vrhuncem na Uskrsnu nedjelju.

Na Veliki četvrtak biskupi služe krizmene mise ujutro, a tokom večernjih misa svećenici simbolično peru noge vjernicima.

Na krizmenim misama biskupi posvećuju maslinovo ulje u svetu krizmu koja se zatim tokom godine koristi na krštenjima, krizmama, misnim posvetama i posvetima oltara ili crkava, a svećenici obnavljaju svoja svećenička obećanja kao znak međusobne povezanosti i povezanosti s Crkvom.

Na večernjim misama prisjeća se Isusove posljednje večere s apostolima, postavljanje euharistije i misna posveta.

Također obnavlja se ritual tokom kojeg je Isus prao noge svojim učenicima. Svećenici simbolično peru noge odabranim vjernicima u znak služenja i poniznosti.

Katolici na Veliki četvrtak slave uspostavu dvaju sakramenata: euharistije i misnog posvećenja.

Na posljednjoj večeri, gdje je sa svojim učenicima slavio Pashu, Isus je blagoslovio kruh i vino te ih dao učenicima da jedu i piju.

Osim toga, Veliki četvrtak smatra se danom utemeljenja Euharistije, kada je Isus prinio prvu euharistijsku žrtvu ili misu.

U Vatikanu će se ujutro krizmana misa održati u bazilici sv. Petar. Poslijepodne će papa Franjo predvoditi misu u ženskom zatvoru Rebibbia u Rimu, nakon koje će uslijediti pranje nogu.

Evangelisti, koji Uskrs slave na isti dan kao i katolici, ne pripremaju bogoslužje na Veliki četvrtak, jer euharistiju shvaćaju više na simboličkoj razini.

Ove će godine, međutim, pravoslavni vjernici Uskrs slaviti 5. maja zbog korištenja drugog kalendara.

  • aa.com.tr/radiobihac.com
  • 28.03.2024 - 13:25

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI