• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    14 °C
  • Ponedjeljak, 21.10.2019 - 22:32
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Dani ponosa i slave u glavnom gradu BiH

Na današnji dan u Sarajevu su otvorene 14. zimske olimpijske igre, čije otvaranje je pratilo oko 60.000 ljudi

Na današnji dan 8. februara 1984. godine otvorene su 14. zimske olimpijske igre čiji je domaćin bilo Sarajevo.

Međunarodni olimpijski komitet 1978. godine, u Atini, odabrao je Sarajevo za organizatora XIV zimskih olimpijskih igara. U organizaciju su utrošena velika sredstva. Pripreme koje su trajale godinama, pored dobro organizovanih Igara, kao rezultat su imale izgrađene puteve, hotelske komplekse kako na planinama (Bjelašnica, Igman, Jahorina), tako i u gradu, sportske centre Skenderija i Zetra, žičare, ski-liftove...

XIV zimske olimpijske igre bile su održane od 8. do 19. februara. Program je obuhvatao alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), bob i sankanje (Trebević), hokej i umjetničko klizanje (Zetra i Skenderija), biatlon, nordijsko skijanje i skokove (Igman). Na ovim igrama prijavilo se 49 nacionalnih olimpijskih odbora. U Sarajevo je stigao rekordan broj učesnika (više od 2.500).

Otvaranje Igara pratilo je oko 60.000 Sarajlija, na stadionu Koševo, i oko dvije milijarde ljudi putem TV-a. Domaćim navijačima je posebno bilo drago što je slovenski alpski skijaš Jure Franko osvojio srebrenu medalju u veleslalomu - prvu medalju koju će Jugoslavija dobiti na zimskim olimpijadama. Franka su Sarajlije na skijalištu bodrile transparentima na kojima je pisalo “Volimo Jureka više od bureka”.

Ipak, najveće zvijezde sarajevske Olimpijade su bili sudionici u umjetničkom klizanju. Najbolji dojam je ostavio britanski par Jayne Torvill i Christopher Dean, koji su osvojili zlatnu medalju. Na Igrama je zlatnu medalju dobila i istočnonjemačka klizačica Katarina Witt, koju je upravo sarajevska Olimpijada učinila jednom od najvećih sportskih ikona kraja 20. stoljeća.

A 19. februara na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara tadašnji predsjednik Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samaranch je izjavio da je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara, do tada, u njihovoj historiji. “Doviđenja, drago Sarajevo”, bile su riječi Juana Antonija Samarancha. J. T.

  • oslobodjenje.ba / Radio Bihać
  • 08.02.2018 - 08:33
  • 431

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI