• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 12.04.2024 - 22:53

'Djelidba' Kamernog tetara 55 gostuje po bh. gradovima

Projekat "Djelidba po BiH" Kamernog teatra 55 trajat će od marta 2024. do marta 2025. godine, a njegova realizacija obuhvatit će 12 gostovanja predstave "Djelidba" autora Skendera Kulenovića, u režiji Aleša Kurta, u manjim mjestima i gradovima širom Bosne i Hercegovine.

U saopćenju Kamernog teatra 55 se navodi da je projekat podržala Švicarska ambasada u Bosni i Hercegovini, a osmišljen je s ciljem promoviranja temeljnih vrijednosti društva i zajedništva, posvećen je miru, pomirenju, jedinstvu i multikulturalnosti na prostorima Bosne i Hercegovine.

Prvo gostovanje će biti 28. marta 2024. godine u 19 sati u Kulturnom centru u Goraždu. Nakon toga, predstava "Djelidba" će 17. aprila gostovati u Derventi, gdje će domaćini biti Centar za kulturu Derventa i Udruženje žena Derventa te u Šamcu, na Festivalu "Milica",18. aprila 2024. godine, također u 19 sati. Festival "Milica" predstavlja važan kulturni događaj regije, te se već tradicionalno održava u čast pionirke pozorišne i filmske kostimografije na našim prostorima, Milice Babić Andrić, supruge nobelovca Ive Andrića.

Gostovanja predstave "Djelidba" također su planirana i u Gradskom pozorištu "Semberija" Bijeljina, Centru za kulturu Lukavac, Narodnom sveučilištu Livno, Kulturno-informativnom centru Tomislavgrad, Kulturnom centru Srebrenica, u Bihaću kao dio programa 26. Festivala scenskih umjetnosti "Bihaćko ljeto", u Centru za kulturu, obrazovanje i informisanje Bosanska Krupa, Kulturno-sportskom centru Bugojno i Centru za kulturu Travnik.

Cilj projekta "Djelidba po BiH" je promicanje pomirenja na prostorima Bosne i Hercegovine, te poticanje razumijevanja, suživota i zajedništva među različitim etničkim skupinama. Kamerni Teatar 55 prepoznaje važnost umjetnosti u procesu pomirenja i jedinstva te će kroz ovaj projekt aktivno poticati dijalog i razumijevanje među građanima cijele države, saopćeno je.

  • vijesti.ba/radiobihac.com
  • 26.03.2024 - 13:14

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI