• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 10:01

Do 20. decembra građani USK trebaju prijaviti štete od poplava

U poplavljenim područjima Unsko-sanskog kantona i dalje se voda polako povlači, ostavljajući iza sebe veliku štetu na privrednim, stambenim i pomoćnim objektima. Tako je samo u bihaćkom naselju Kulen-Vakuf poplavljeno više od 70 stambenih objekata, a slična je situacija i u ostalim poplavljenim mjesnim zajednicama. Poplave proteklog vikenda nanijele su velike štete i građanima  i privrednicima i na području Bosanske Krupe i Sanskog Mosta.

Vodostaj rijeke Une u središtu Bihaća , izmjeren u prijepodnevnim satima kretao se oko nivoa prve kritične tačke od 100 centimetara. Ovih dana su pročišćeni  i kanali za odvodnju oborinskih voda, a sa velikim oprezom  mještani u poplavljenim područjima očekuju najavljene padavine u naredna dva dana.

Bosanska Krupa i Bihać odmah po proglašenju stanja prirodne nesreće uputili su građanima javne pozive za prijavu pretrpljene štete od poplava, dok će u Sanskom Mostu kompletan proces provesti nadležna komisija.

"Obzirom da trenutno imamo jednu komisiju, morat ćemo formirati njih više, kako bi sa više timova djelovali na terenu. Želimo na što efikasniji način napraviti adekvatnu procjenu štete i pomoći sugrađanima koji su pretrpjeli štetu u poplavama", izjavila je v.d. bihaćkog  gradonačelnika, Jasmina Ćoralić.

Šteta se može prijaviti do 20. decembra, a komisije će postupati upravo na osnovu tih prijavnih obrazaca. Mještani udaljenijih bihaćkih naselja taj proces moći će provesti i uz pomoć savjeta mjesnih zajednica, s obzirom da su upravo njima već dostavljeni svi obrasci za prijavu štete.

  • 15.12.2022 - 11:36

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO